Geldtransporteur SecurCash Nederland is failliet. Curator Marc Udink heeft dat bevestigd tegen persbureau ANP, na eerdere berichtgeving van De Telegraaf.
SecurCash is de grootste geldvervoerder van Nederland. Het bedrijf doet jaarlijks 450.000 geldtransporten voor meer dan duizend bedrijven, waaronder grote winkelketens als Kruidvat, Blokker en Gamma.
Er werken ruim driehonderd mensen bij SecurCash Nederland, waaronder meer dan tweehonderd vaste krachten.
Udink hoopt op een doorstart. Woensdag en donderdag rijdt SecurCash niet met geld naar winkels. Vrijdag moet het bedrijf wel weer actief zijn, maar de curator is nog in gesprek om daar geld voor te vinden. “We willen actief blijven, ook om maatschappelijke ontwrichting te voorkomen”, aldus Udink. “Maar de schuldeisers mogen daar niet slechter van worden.”
De geldvoorziening voor geldautomaten is bij een ander bedrijf ondergebracht dat buiten het faillissement wordt gehouden.
Lage marges en hevige concurrentie
Het lijkt fout te zijn gegaan met SecurCash nadat het bedrijf in 2015 concurrent Brink's zo ongeveer gedwongen moest overnemen. Die geldtransporteur kwam in financiële problemen toen een aantal grote klanten afhaakte.
Brink's werd uiteindelijk overgenomen door de Duitse branchegenoot Wincor Nixdorf die Brink's Nederland vervolgens samenvoegde met zijn eigen dochter SecurCash.
De markt voor geldtransporten kent een hevige concurrentie met lage marges. In die marktomstandigheden lukte het SecurCash niet om het hoofd boven water te houden.
Volgens De Telegraaf zou De Nederlandsche Bank (DNB) al maanden de handen vol hebben aan de problemen bij het bedrijf. Om paniek rond de drukke feestdagen te voorkomen, moesten alle betrokken partijen beloven te zwijgen over de situatie. DNB vreesde een run op pinautomaten. Daarbij zouden de handen van dieven kunnen gaan jeuken bij het idee dat het geld in winkels niet opgehaald zou worden.
Vakbondsbestuurder Meindert Gorter van FNV is verbolgen over de gang van zaken. Volgens hem was achter de schermen al een maand bekend dat het fout zat bij SecurCash. Voor het personeel komt het bericht zo net na de feestdagen als een grote klap, benadrukt hij.
De toezichthouder wilde tegenover de krant niet reageren.
Wie wil SecurCash kopen?
Of een doorstart mogelijk is, moet nog blijken. Er zou onlangs al met partijen zijn gesproken over een voortzetting van de activiteiten, maar die haakten af omdat SecurCash veel schulden heeft.
Concurrent RCCS Waardetransport is naar eigen zeggen al door DNB aangewezen om volgende maand bepaalde geldtransporten van SecurCash over te nemen. Ook G4S zou zijn benaderd.
Door RCCS is tevens het Meldpunt Cashafhandeling opgezet. Winkeliers en grootwinkelbedrijven die in de problemen denken te komen door het bankroet van SecurCash kunnen zich daar melden.