- Het modemerk Scotch & Soda, dat afgelopen week faillissement aanvroeg voor de winkels in Nederland, maakt een doorstart.
- Het bedrijf gaat door onder de vleugels van het Amerikaanse bedrijf Bluestar Alliance.
- Volgens de curator behoudt een “vrij grote groep werknemers” hun baan.
- Lees ook: Scotch & Soda vraagt faillissement aan voor Nederlandse tak – ook toekomst buitenlandse winkels onzeker
Het Nederlandse modemerk Scotch & Soda maakt een doorstart. Het bedrijf wordt overgenomen door Bluestar Alliance, een Amerikaanse onderneming die diverse modemerken bezit zoals sportmerk Hurley.
Scotch & Soda vroeg afgelopen week een faillissement aan voor zijn Nederlandse tak. Curator Jasper Berkenbosch noemde Scotch & Soda tegenover persbureau ANP een “echt Amsterdams merk”, waarvan de kleding volgens hem ook in Amsterdam zelf wordt ontworpen.
In Nederland telt de onderneming circa dertig zaken en achthonderd medewerkers, wereldwijd gaat het om ongeveer 260 winkels en zo’n tweeduizend werknemers. “En dan zijn er ook nog andere winkels waar Scotch & Soda aan levert. In totaal zijn er wereldwijd ongeveer 7000 winkels, waar de kleding van het merk is te vinden”, aldus de curator.
Volgens Berkenbosch behoudt met de huidige overname “een vrij grote groep werknemers” hun baan. Scotch & Soda zal door de overname in “geselecteerde markten” actief blijven, waaronder Nederland.
Dat Scotch & Soda in de problemen is gekomen, lijkt volgens de curator op het eerste gezicht het gevolg van een een ongelukkig getimede internationale expansie. "Scotch & Soda is vooral de laatste jaren hard gegroeid. Net in de tijd dat de coronapandemie begon."
Dat laatste zorgde ervoor dat gloednieuwe winkels door coronarestricties meteen weer dicht moesten of amper klandizie trokken, terwijl er wel flink was geïnvesteerd in de uitbreidingen. Vorig jaar kreeg de keten vervolgens te maken met flink gestegen energieprijzen, die de kosten opdreven. Dat zorgde voor zulke verliezen dat Scotch & Soda niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kon voldoen en een bankroet onvermijdelijk werd.