Melanie Schultz van Haegen van infrastructuur zou hebben verzuimd te melden dat haar man aandelen bezat in een bedrijf dat veel zaken doet met haar eigen ministerie.

Dat meldt de Volkskrant op basis van eigen onderzoek.

Haro Schultz van Haegen heeft in augustus 2011 2,9 miljoen euro verdiend aan de verkoop van het voormalige overheidsbedrijf Kiwa. Dat bedrijf geeft onder andere in opdracht van het ministerie vergunningen uit in de vervoersbranche. De tarieven die het bedrijf in rekening brengt, worden vastgesteld door het ministerie. Kiwa heeft een praktisch monopolie op het verstrekken van certificaten voor bijvoorbeeld bussen.

Haro was aandeelhouder in Kiwa toen het opkoopfonds NPM Capital het bedrijf in augustus 2011 overnam. De aandeelhouders cashten toen flink. Haro Schultz van Haegen kon 2, 9 miljoen euro bijschrijven. De twee directeuren hielden samen  volgens de krant 15 miljoen euro aan de deal over.

Niets over aandelen gezegd aan Rutte

Melanie Schultz van Haegen zou toen Rutte haar vroeg minister te worden in het najaar van 2010 gezegd hebben dat haar man zijn adviespost bij Kiwa had opgegeven om belangenverstrengeling te voorkomen. Haar man Haro was, behalve aandeelhouder, namelijk ook degene die de onderhandelingen van Kiwa met het ministerie voerde over de contracten.

Over het feit dat Haro Schultz van Haegen nog wel een aanzienlijk belang in het bedrijf had, zei ze niets. Ze zou alleen hebben gemeld dat haar man aandelen had, maar niet waarin. Haar man Haro zegt nu dat 'alles is verkopen volgens het handboek voor aantredende bewindspersonen (...) mijn aandelenbelang deed niet ter zake.'

Strikt genomen lijkt Schultz van Haegen zich aan de regels te hebben gehouden. Aandelenbelangen van partners alleen relevant worden geacht bij ministersbenoeming als hij of zij daar (mede-)zeggenschap over heeft.

Desalniettemin komt dit nieuws ongelegen voor VVD-leider Mark Rutte. Binnen de partij speelt nog altijd de zaak tegen de van corruptie verdachte ex-wethouder van Roermond Jos van Rey.  In die affaire raakte eerder de staatssecretaris van Financiën Frans Weekers politiek beschadigd omdat deze gunsten had aangenomen van Van Rey in de vorm van zijn beeltenis op een reclamezuil.

Lees ook

Belastingambtenaar deed aangifte tegen VVD-wethouder Van Rey

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl