De AEX-index in Amsterdam stond een uur voor het slot van de handel 2,4 procent lager op 269,48 punten. De MidKap-index verloor 2,3 procent tot 455,09 punten. In Frankfurt en Londen zakten de beurzen tot 2,1 procent. In Parijs liep het verlies op tot 3,5 procent door zware koersverliezen voor de Franse banken.

Berichten dat Duitsland voorbereidingen treft voor een Griekse wanbetaling zorgde voor een verdere verslechtering van het negatieve sentiment, dat vrijdag ontstond na het vertrek van een Duitse bestuurder van de Europese Centrale Bank (ECB). Tevens bleek dat de Griekse schatkist bijna leeg is. Griekenland heeft nog financiële reserves tot oktober.

Société Générale

De Franse banken BNP Paribas, Société Générale en Crédit Agricole, die een grote blootstelling hebben aan Griekenland, stonden zwaar onder druk op berichten dat de drie banken zich voorbereiden op een kredietafwaardering door kredietbeoordelaar Moody’s.

Société Générale kondigde maandag al aan voor 4 miljard euro aan activiteiten te verkopen om de balans versterken. Ook wordt er in enkele landen sterk gesneden in het personeel. Het aandeel zakte desondanks 10,9 procent. Concurrenten BNP Paribas en Crédit Agricole doken respectievelijk 11,7 en 8,8 procent omlaag.

Grootste dalers

Uit cijfers van de ECB bleek dat niet alleen beleggers het vertrouwen in de banken hebben verloren. Ook het vertrouwen tussen de banken onderling is ver te zoeken. De financiële instellingen in de eurozone stalden afgelopen vrijdag opnieuw een recordbedrag bij de centrale bank.

In Amsterdam behoorden de financiële fondsen ING en Aegon met verliezen van 7,4 en 3,8 procent ook tot de grootste dalers in de AEX. In de MidKap voerde bank en verzekeraar SNS Reaal de dalers aan met een min van 8,9 procent.

Swedish Automobile

In Londen lieten de banken gemengd beeld zien, nadat de Britse Independent Commission on Banking (ICB) aankondigde dat ze hun activiteiten voor consumenten moeten afschermen van risicovollere takken als zakenbankieren. Ook moeten de kapitaalbuffers omhoog. De banken krijgen echter tot 2019 de tijd om de aanbevelingen van de ICB uit te voeren.

In de Amsterdamse Small Cap Index stond Swedish Automobile in de schijnwerpers. Het aandeel van het moederbedrijf van Saab sprong ruim 108 procent omhoog tot 73 eurocent op berichten dat de Zweedse overheid de autofabrikant toch de helpende hand zal toesteken. De vakbonden Unionen en Ledarna lieten daarentegen weten een aanvraag bij de rechtbank te hebben ingediend voor het faillissement van Saab.

De euro was 1,3640 dollar waard tegen 1,3645 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl