Als het de politici in de Verenigde Staten niet lukt om voor donderdag de limiet van het schuldenplafond te verhogen, betekent dat op korte termijn niet zo heel veel voor de Nederlandse burger.

Dat stelden economen woensdag. Het eerste effect zal zichtbaar zijn door dalende koersen op de aandelenmarkten, ook op Beursplein 5 in Amsterdam.

Na verloop van tijd zullen de gevolgen zichtbaarder worden. Een Amerikaanse groeivertraging en zelfs recessie, onrust op de wereldwijde beurzen, gebrek aan vertrouwen tussen financiële partijen, inzakkende export in Nederland en een dalend consumentenvertrouwen zullen niet uitblijven. Maar alle vooruitzichten zijn zeer speculatief, benadrukken de marktkenners.

De economen wijzen er ook op dat de deadline om het schuldenplafond te verhogen relatief zwak is. Van een directe en totale wanbetaling zal dan ook geen sprake zijn, zo weten ze. ,,Na donderdag heeft het Amerikaanse ministerie van Financiën nog zo’n 30 miljard dollar in kas én belastingopbrengsten. Ze kunnen het dan nog 1 tot 2 weken uitzingen”, aldus econoom Peter de Bruin van ABN Amro. Zijn collega Allard Bruinshoofd, hoofd internationaal onderzoek bij Rabobank, merkte op dat er zelfs geluiden zijn dat de VS tot december hun rekeningen (deels) kunnen betalen, mocht er geen politiek akkoord komen.

Als na deze periode het geld toch op is, en de kans dat die fase wordt bereikt is volgens de marktkenners zeer klein, dan zal het schokeffect daarvan zeer grote gevolgen hebben. Een wanbetaling van de grootste en machtigste economie ter wereld is uniek en nog nooit vertoond. ,,Probleem is dat het onbekend terrein is. Niemand weet zeker wat er dan gaat gebeuren”, aldus De Bruin.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl