Met de voortschrijding van de techniek verandert ook ons betalingssysteem. De tijd dat je alleen kon kiezen uit bankbiljetten, munten of de vertrouwde pinpas is voorbij.
- Chip vervangt pin
De vertrouwde pinpas gaat op de helling. Om de veiligheid en het betaalgemak te bevorderen, wordt de magneetstrip in je pasje vervangen door een chip. Wie straks zijn boodschappen wil afrekenen, schuift zijn pas niet door de pinautomaat, maar steekt hem –net als nu bij de Chipknip- in de kaartlezer van de betaalterminal. Ook creditcards worden uitgerust met zo’n chip. Een handtekening zetten bij een betaling is straks verleden tijd: voortaan werken ook creditcards met een pincode.
Erg lang zal deze zogeheten EMV-chip (een afkorting voor Europay, MasterCard en VISA, de initiatiefnemers voor een wereldwijde standaard voor chiptechnologie) niet op zich laten wachten. Winkeliers kunnen straks namelijk aansprakelijk worden gesteld voor fraude als zij EMV-geschikte creditcards of betaalpassen accepteren zonder dat hun betaalautomaat hierop is aangepast.
Tot iedereen is overgestapt op de nieuwe chip, zullen betaalpassen met zowel een chip als magneetpas worden uitgerust.
- Exit Chipknip
De invoering van de EMV-chip heeft ook bijgedragen aan een andere belangrijke ontwikkeling in het betalingsverkeer: het verdwijnen van de chipknip. Omdat dit betaalmiddel net als de EMV-pas met een chip werkt, zal een betaalautomaat niet automatisch herkennen of je wilt pinnen of chippen. Dit zorgt voor verwarring en langere rijen voor de kassa. Eigenaar Currence heeft daarom besloten in winkels de chipknip weg te halen.
Natuurlijk speelde hierbij ook mee dat Nederlanders de chipknip massaal mijden en de pin- en chipkosten voor winkeliers inmiddels nauwelijks meer van elkaar verschillen.
Mastercard staat al te dringen in de coulissen om de opvolger van de chipknip te lanceren: Paypass. Hiermee kunnen consumenten kleine bedragen afrekenen, zonder dat contact hoeft te worden gezocht met een betaalterminal.
- Alles in één
De chip is flexibeler en heeft een veel grotere geheugencapaciteit dan de magneetstrip. Dat brengt de fantasie van banken en winkeliers op hol: zij kunnen allerlei functies aan je pas toevoegen. Airmiles, zegeltjes sparen, je adresgegevens registreren? Het kan allemaal. Het is alleen meer dan ooit zaak je pas niet kwijt te raken...
- Mobiel betalen
Behalve contant geld en de pinpas, zal waarschijnlijk ook de mobiele telefoon gaan dienen als betaalmiddel. Toekomstmuziek? Niet echt, want het bestaat al op kleine schaal. Het zal alleen wel even duren voor mobiel betalen gemeengoed is. Zo zijn nog maar weinig telefoons uitgerust met de hiervoor benodigde chip, gelden er nog allerlei beperkingen aan het gebruik en is nog niet bekend wat winkeliers voor deze technologie moeten betalen.
- Vingerafdruk als identificatie
Je vingerafdruk is uniek en door kwaadwillenden niet zomaar te ontfutselen, zoals een pincode. Brede invoering van biometrie in het betalingsverkeer zal dan ook niet lang op zich wachten, menen deskundigen. Er wordt al volop mee geëxperimenteerd.
Je kunt je vingerafdruk in digitale vorm laten opslaan op de chip van je betaalpas. Wil je geld opnemen, dan scant de betaalautomaat je vingerafdruk en zal deze alleen bankbiljetten vrijgeven als je vingerprint overeenkomt met de sjabloon in je pas. Ook je stem en je ogen lenen zich voor biometrische identificatie.
Enig discussiepunt is de mate van tolerantie. Als je je vinger net even anders neerlegt of wat ouder wordt, kan het voorkomen dat je afdruk iets verschilt met de digitale versie in je pas. Omdat banken willen voorkomen dat hun klanten onterecht worden geweigerd bij het pinnen, zullen ze een geringe foutmarge accepteren. Het is voor hen goedkoper om een enkele keer diefstalschade te betalen dan dat klanten op grote schaal weglopen, omdat ze niet kunnen pinnen.
- Online betalen
Je aankopen in de webwinkel betaal je nu nog met een creditcard, maar dit systeem zal worden vervangen door een virtuele bankrekening. Denk bijvoorbeeld aan PayPal, onderdeel van veilingsite eBay. Via dit internetbetalingsysteem kunnen consumenten en bedrijven geld naar elkaar overmaken; ook op andere websites.
PayPal heeft wereldwijd meer dan 100 miljoen rekeninghouders. Dat aantal kan nog groeien, nu het bedrijf een Europese banklicentie heeft gekregen. Ook het Duitse ClickandBuy begeeft zich op deze markt. Voor heel kleine betalingen, onder de drie euro, is onlangs de betaaldienst ZayPay opgericht.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl