De leider van de Schotse nationalistische partij sorteert alvast voor op een breuk met het Verenigd Koninkrijk, nu het Brexit-kamp in Engeland heeft gewonnen. Schotland koos in meerderheid vóór het EU-lidmaatschap.
Nicola Sturgeon, de eerste minister van Schotland en aanvoerder van Schotse Nationale Partij, was vrijdag meteen duidelijk: het Brexit-kamp heeft het Britse EU-referendum gewonnen, maar Schotland heeft in meerderheid voor behoud van het EU-lidmaatschapg gestemd.
“De stemming maakt duidelijk dat het Schotse volk zijn toekomst als deel van de Europese Unie ziet”, aldus Sturgeon in een verklaring. “We wachten het definitieve resultaat in het VK af, maar Schotland heeft gesproken.”
Eerder gaf Sturgeon al aan dat een nieuw Schots referendum over onafhankelijkheid van het VK op tafel kan komen, als er tegen de wil van de Schotten wordt gekozen voor een vertrek uit de EU.
Dreigende versplintering Europa
Nederlandse economen verwachten dat Schotland en Noord-Ierland, waar tegen een Brexit werd gestemd, zich zullen willen afsplitsen. Econoom Lex Hoogduin denkt zelfs dat de golf van afsplitsing zich over de hele wereld kan verspreiden. ,,Ik zie een veel bredere tendens tot desintegratie en tot terugtrekken binnen de eigen grenzen.”
,,Het United Kingdom wordt het Divided Kingdom", zegt Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie aan de Universiteit van Tilburg. ,,Japan en China zullen écht niet meer daar investeren. Nederland kan daarvan profiteren. Al zal Nederland de negatieve gevolgen ook voelen voor de transportsector."
Gibraltar
Gevoelig punt is ook de status van Gibralter, een Britse enclave in Zuid-Spanje. Op Gibraltar is massaal vóór het behoud van het EU-lidmaatschap gestemd.
De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Garcia-Margallo was er vrijdag dan ook als de kippen bij om 'co-soevereiniteit' over Gibraltar op te eisen, meldde persbureau Reuters.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl