De Schotten lijken flinke vaart te zetten achter de hernieuwde plannen om zich af te scheiden van Groot-Brittannië. De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon is aan het lobbyen onder EU-landen om Schotland in de EU te houden.

Dat meldt The Guardian. Sturgeon gaat in de komende twee weken de diplomaten van EU-landen in Schotland uitnodigen om te bekijken wat er mogelijk is.

De vraag lag in 2014 ook al op tafel: ook toen was er een referendum over de onafhankelijkheid van Schotland. In Brussel werd toen benadrukt: als Schotland zich daadwerkelijk afscheid, zal het als nieuw land worden behandeld. Het zou dus opnieuw lidmaatschap moeten aanvragen, en geen voorkeursbehandeling krijgen.

Dat was voor de Schotten een belangrijk argument om de onafhankelijkheid af te wijzen. Maar de kaarten liggen nu anders: als deel van Groot-Brittannië zal Schotland nu alsnog de EU moeten verlaten, terwijl de Schotten donderdag met een forse meerderheid stemden vóór het EU-lidmaatschap.

EU na Brexit toegeeflijker

Eerste minister Sturgeon wil echter koste wat kost in de EU blijven. Ze hoopt dat de EU nu wel eens wat toegeeflijker zou kunnen zijn: als Schotland snel lid wordt van de EU, is dat een belangrijk signaal dat de EU niet uit elkaar aan het vallen is. Sturgeon is nu dan ook aan het lobbyen om steun onder EU-landen te krijgen voor een snelle toetreding van Schotland tot de EU.

Maar daarvoor moet er eerst een nieuw referendum komen. Vrijdag kondigde Sturgeon al aan dat een nieuwe stemming over de onafhankelijkheid van Schotland "zeer waarschijnlijk" is. De procedures om een dergelijk referendum te organiseren, zouden al in gang zijn gezet. Maar voor het zo ver is, heeft Schotland wel de steun van de Britse regering in Londen nodig.

De Britse premier David Cameron zei na het referendum in 2014 echter dat de Schotse onafhankelijkheid voorlopig van tafel is. Een nieuwe volksraadpleging over dat onderwerp zou er de komende kabinetsperiodes niet inzitten.

Maar Cameron kondigde afgelopen week aan dat hij nog dit jaar aftreedt. En Sturgeon vindt dat de situatie dusdanig veranderd is, dat het een nieuw referendum over de Schotse onafhankelijkheid rechtvaardigt. "Het Verenigd Koninkrijk van 2014 bestaat niet meer", aldus de Schotse eerste minister. Ze riep de opvolger van Cameron dan ook op om een nieuw Schots referendum niet te blokkeren.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl