- Schotse premier Nicola Sturgeon wil op 19 oktober 2023 een referendum houden over een onafhankelijk Schotland.
- Voor de niet-bindende volksraadpleging is echter het fiat nodig van de Britse premier Boris Johnson, die heeft aangegeven tegen te zijn.
- Sturgeon stapt ondertussen naar het Britse hooggerechtshof om een referendum zonder goedkeuring te onderzoeken.
- LEES OOK: Waarom de Schotse weg naar onafhankelijkheid lang en moeizaam zal zijn
De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft dinsdag in het parlement aangekondigd op 19 oktober 2023 weer een onafhankelijkheidsreferendum te willen houden.
De Britse premier Boris Johnson liet echter kort daarna weten dat hij de tijd daarvoor nog niet rijp vindt, maar de regering in Londen gaat het voorstel wel zorgvuldig bestuderen. De Schotse regering stapt ondertussen naar het Britse hooggerechtshof om de wetmatigheid van een referendum zonder goedkeuring van Johnson te onderzoeken.
Eerder gaf de Schotse regering al aan een referendum te willen in 2023 en ook toen zei Sturgeon een stembusgang te willen forceren als dat nodig is. Met het noemen van een concrete datum voor het referendum en de juridische stappen om de regering Johnson zover te krijgen, wordt de druk verder opgevoerd.
Johnson heeft herhaaldelijk aangegeven tegen een nieuwe volksraadpleging te zijn en hij lijkt dus niet bereid zijn standpunt aan te passen. Toch benadrukt Sturgeon dat Schotland alleen op een wetmatige manier onafhankelijk kan worden.
In 2014 stemde een nipte meerderheid in Schotland tegen onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk. Volgens Sturgeon is de situatie veranderd doordat het land uit de Europese Unie is gestapt. In Schotland wilde juist een meerderheid bij de EU blijven.
De premier denkt dat haar verkiezingsoverwinning van vorig jaar een duidelijk mandaat is vanuit de bevolking voor een nieuw referendum, maar volgens de laatste peilingen is er nog geen meerderheid voor Schotse onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk.