Minister Edith Schippers (VVD, VWS) onderhandelt al enkele jaren met de farmaceutische industrie over het betaalbaar houden van dure medicijnen. In een brief aan de Tweede Kamer schreef de minister dinsdag dat deze onderhandelingen in 2018 een kostenbesparing kunnen opleveren van 203 miljoen euro. Zowel patiënten als verzekeraars hebben daar baat bij.

Tot voor kort werd niet bekend gemaakt hoeveel korting de onderhandelingen opleverden omdat de farmaceutische industrie geheimhouding eist in ruil voor de bedongen korting. Hoewel er hierdoor geen cijfers gedeeld kunnen worden over de kostenbesparing op specifieke medicijnen kan de minister de algemene cijfers nu wel delen.

In 2014 bedroeg de kostenbesparing 13,9 miljoen euro, aldus Schippers. In dat jaar liepen er arrangementen over 8 geneesmiddelen. In 2015 verdubbelde het aantal arrangementen zich naar 16. Volgend jaar zal de minister bekend maken welke besparing dat heeft opgeleverd.

Het Zorginstituut Nederland komt bij invoering van nieuwe geneesmiddelen met een kostenprognose alvorens zij in het basispakket worden opgenomen. Als het medicijn na verloop van tijd effectief maar tegelijkertijd ook duur blijkt te zijn kan de minister onderhandelen over de prijs met de fabrikant.

In haar brief aan de Tweede Kamer legt de minister uit dat ze de komende jaren extra besparingen verwacht door prijsvolume-afspraken te maken met de fabrikanten. Daarbij geldt dat de prijs van de geneesmiddelen lager wordt naarmate ze vaker worden voorgeschreven aan patiënten. Op deze manier is het financiële risico beperkt voor alle betrokken partijen.

In Nederland gebruiken 147.000 patiënten ieder jaar dure medicijnen, aldus informatiecentrum Vektis. In 2014 waren de totale kosten daarvan 1,7 miljard euro. Een groot deel van de kosten komt op rekening van medicijnen tegen kanker en ontstekingsziekten. In beide gevallen bedroeg het totaal gespendeerde bedrag in 2014 620 miljoen euro.

Daarnaast werd er 129 miljoen euro besteed aan stollingsstoornissen en 86 miljoen euro aan zeldzame erfelijke aandoeningen. Tenslotte ging er 211 miljoen euro naar geneesmiddelen tegen ‘overige aandoeningen’.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl