- Schiphol geeft beveiligers een extra toeslag van 2,50 euro per uur om de personeelstekorten tegen te gaan.
- Met de al eerder afgesproken toeslag van 1,40 euro per uur kunnen de lonen van beveiligers volgens de luchthaven in totaal met zo’n 40 procent stijgen.
- Ook is met de vakbonden afgesproken de kwaliteit van de pauzeruimtes te verbeteren en de roosters voorspelbaarder te maken.
- Lees ook: 1 op 3 beveiligers op Schiphol zoekt andere baan: worden er straks nóg meer vluchten geannuleerd?
Schiphol geeft beveiligers nog eens een toeslag van 2,50 euro per uur om de personeelstekorten op de luchthaven tegen te gaan. De nieuwe toeslag komt bovenop de eerder dit jaar afgesproken 1,40 euro per uur en geldt vanaf komende maand. “Bij elkaar kunnen de lonen voor beveiligers op Schiphol zo’n 40 procent stijgen”, aldus de luchthaven.
Beveiligers gaan er ook wat andere arbeidsvoorwaarden betreft op vooruit. De kwaliteit van de pauzeruimtes gaat omhoog en de roosters worden vanaf 1 januari voorspelbaarder. “We hopen dat dat gaat helpen, maar het is nu dus nog wel even doorbijten”, zegt onderhandelaar Erik Maas van vakbond CNV.
Vanwege een tekort aan beveiligers kampt de luchthaven met lange wachttijden en grote rijen. Schiphol kondigde vorige week aan de hele winterperiode van oktober tot en met maart nog aan een limiet voor het aantal vertrekkende reizigers vast te houden om zo lange wachtrijen te voorkomen. Dergelijke maximumaantallen gelden al sinds juli.
Luchtvaartmaatschappij KLM reageerde onlangs furieus op de nieuwe beperkingen voor de passagiersaantallen, maar is nu voorzichtig positief. “Elke stap die Schiphol neemt om zijn operatie op de luchthaven stabieler te krijgen is een stap in de juiste richting.”
'1 op de 3 beveiligers op zoek naar andere baan'
Eerder deze week stelde CNV Vakmensen dat de onvrede onder beveiligers op Schiphol momenteel zo groot is, dat een op de drie beveiligers overweegt om te vertrekken. “De veiligheid van Schiphol, zowel voor personeel als voor passagiers, is in het geding door de aanhoudend hoge werkdruk bij beveiligers”, aldus de vakbond op basis van de uitkomsten van een enquête onder ruim 160 medewerkers.
Volgens ruim de helft van de beveiligers (56 procent) speelt het vervallen van de tijdelijke zomerbonus een rol bij het huidige personeelstekort. Maar volgens 39 procent zijn er juist andere oorzaken. “Het is een optelsom van alles wat er nu mis is op Schiphol. De hoge werkdruk met voortdurend veranderende roosters, de onregelmatige werktijden, het afwijzen van verlofaanvragen, de agressie van reizigers, het lange staan in de herrie, het uitblijven van beloofde verbeteringen in de pauzeruimtes”, noemt CNV als redenen.
Schiphol wil zo snel mogelijk zo veel mogelijk nieuwe beveiligers
Schiphol denkt dat de combinatie tussen een hoger loon en andere verbeteringen van de arbeidsvoorwaarden eindelijk voor meer beveiligers op de luchthaven gaat zorgen. Ondanks een hogere toeslag tijdens de zomer, bleef het tekort aan beveiligers ongeveer even groot. Door ook in te zetten op "erg opgeknapte pauzeruimtes" en voorspelbaardere roosters, moeten de tekorten bij de security snel worden opgelost, zegt operationeel directeur Hanne Buis.
Buis zegt dat dit pakket is gebaseerd op gesprekken met beveiligingsbedrijven en beveiligers op de werkvloer. "We hoorden terug dat het een beetje om het salaris ging, maar ook echt om betere roosters en rustruimtes. Er was meer nodig dan de zomertoeslag." Daar is het pakket met ook de structurele loonsverhoging van 2,50 euro per uur vanaf november uit voortgekomen.
De directeur wil geen moment noemen waarop het tekort aan beveiligers omlaag is gebracht van de huidige achthonderd naar de beoogde nul. "Daar is het echt te vroeg voor. We gaan de komende weken zien en monitoren hoeveel extra mensen zich bij de beveiligingsbedrijven melden. Wij willen er zo snel mogelijk zo veel mogelijk."
Schiphol kondigde vorige week aan de hele winterperiode van oktober tot en met maart nog aan een limiet voor het aantal vertrekkende reizigers vast te houden, om zo lange wachtrijen te voorkomen. Maar als blijkt dat er al eerder genoeg beveiligers zijn om meer reizigers te laten vertrekken, krijgen maatschappijen dat te horen. "Maar omdat we niet vanaf morgen honderden extra beveiligers hebben, hebben we eerst gekozen voor stabiliteit", aldus Buis.
Ze zegt er wel bij dat de huidige krappe arbeidsmarkt "erg complex" blijft. Mede daarom begint maandag "een grote wervingscampagne" om aan meer beveiligers te komen. "We hebben er veel vertrouwen in dat dit gaat werken", verzekert Buis.