Het bloedbad in München is aangericht door een achttienjarige Iraans-Duitse man uit München. Zijn motief en achtergrond zijn nog niet bekend.

Dat liet de politie van de Beierse hoofdstad in de nacht van vrijdag op zaterdag weten.

De man handelde alleen. Eerder was sprake van drie mogelijke schutters. Twee anderen kwamen in beeld doordat ze hard met hun auto wegreden van het Olympia-winkelcentrum. Ze zijn gevonden en bleken niets met het bloedbad te maken te hebben.

De man was niet bekend bij de politie. Hij begon zijn daad bij een fastfoodrestaurant en ging daarna verder bij de winkels. Daarna sloeg hij op de vlucht. Een kilometer verderop werd hij dood gevonden. Hij heeft negen mensen doodgeschoten. Bovendien raakten 21 mensen gewond, van wie drie zwaargewond.

Bij de zoektocht naar de dader waren 2300 agenten betrokken, waaronder elite-eenheden en politiemensen uit Oostenrijk.

Bloedbad München

Even voor 18.00 uur werd er in het Olympia Einkaufzentrum een aantal malen geschoten. Later werd het centraal station van de stad ontruimd en al het treinverkeer stilgelegd. Ook elders in de stad kwam het openbaar vervoer tot stilstand.

De politie adviseerde iedereen voorzichtig te zijn, binnen te blijven en in elk geval grote openbare plekken te mijden. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat er Nederlanders letsel hebben opgelopen.

Crisisberaad Duitse regering

De Duitse regering is vrijdagavond bijeengekomen voor crisisberaad in de bondskanselarij in Berlijn, naar aanleiding van de dodelijke schietpartij.

Uit diverse deelstaten zijn ordetroepen onderweg naar München gestuurd. Onder hen leden van de GSG9, een elite-eenheid van de federale politie gespecialiseerd in terreurbestrijding. De GSG9 werd opgericht na de terreuraanslag op de Israëlische equipe op de Olympische Spelen van 1972 in München.

Een zomerfestival in de stad dat tot zondag zou duren werd voortijdig beëindigd. Bezoekers is gevraagd naar huis te gaan.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl