De zomermaanden zijn dè periode om de teugels op het werk wat te laten vieren. Maar dat gaat niet op voor advocaten en echtscheidingsbemiddelaars. Zij lopen zich warm voor de jaarlijkse hausse aan echtscheidingsklanten, vlak na de zomervakantie.

Veel stellen hopen met een vakantie hun relatie te lijmen en merken op hun vakantieadres dat dat een illusie is. Of ze besluiten hun breuk over de vakantie heen te tillen, om hun kinderen niet die reis te onthouden. De vakantie kan ook een katalysator zijn, stelt C. van Beukering, advocaat en mediator bij Claassen Advocaten in Eindhoven. “Stellen worden dan de hele dag met elkaar geconfronteerd en staan stil bij wat ze missen. In de dagelijkse hectiek komen ze daar vaak niet aan toe.”

Afspraken bij scheiding

Als je besluit te scheiden, is het belangrijk om afspraken te maken. Een van de eerste vragen die rijst is: wat doen we met de kinderen? Kiezen we voor co-ouderschap of een omgangsregeling? In het eerste geval (circa 15 procent van de paren kiest hiervoor) woont je kind afwisselend bij jou en je ex-partner en zijn jullie beiden in belangrijke mate verantwoordelijk voor de opvoeding. Dit heeft als voordeel dat jullie beiden sterk betrokken blijven bij de ontwikkeling van je kind. Maar het vereist wel goede afspraken en je moet je afvragen of het voor een kind prettig is om op twee adressen te wonen.

Ook moet je je goed verdiepen in alle financiële consequenties. De Sociale Verzekeringsbank biedt de mogelijkheid de kinderbijslag over beide huishoudens te verdelen. Maar veel andere wettelijke regelingen gaan er nog van uit dat een kind slechts op één adres opgroeit. De Belastingdienst bijvoorbeeld keert maar aan één ouder de heffingskorting uit: de persoon bij wie het kind staat ingeschreven. Je kunt wel aanspraak maken op combinatiekorting, mits je allebei een baan hebt.

Heb je twee kinderen, dan kun je het ene kind bij jou en het andere bij je partner laten inschrijven. Zo omzeil je dit probleem. “Wees er wel op voorbereid dat de post dan ook op verschillende adressen wordt bezorgd en dat kan voor verwarring zorgen. Het is een heel gepuzzel: kies je voor overzichtelijkheid of voor het grootste financiële gewin?”, omschrijft Van Beukering het dilemma.

Omgangsregeling kinderen

Bij een omgangsregeling gaat je kind bij één van de ouders wonen en komt hij of zij geregeld bij de andere ouder op bezoek, bijvoorbeeld één weekend per twee weken en de helft van de schoolvakanties en feestdagen.

Ook bij een omgangsregeling moet je heldere afspraken maken, want ouders –ook ongehuwde stellen die uit elkaar gaan!- zijn verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin staan alle afspraken omtrent de kinderen vermeld: bijvoorbeeld de verdeling van de zorgtaken en kosten, de wijze van informatie-uitwisseling, de verdeling van speelgoed en kleding en de manier waarop belangrijke besluiten over je kind worden genomen.

Leg zoveel mogelijk vast en doe dat zo duidelijk mogelijk, adviseert Peter Kooijman, van Kooijman Lambert Notarissen in Rotterdam. Want aan goede afspraken schort het nogal eens bij ex-echtelieden. “Te vaak wordt gedacht: we zitten op één lijn, terwijl later blijkt dat je de afspraken verschillend interpreteert. Dan is bijvoorbeeld onduidelijk wat er moet gebeuren als een van de ouders op de afgesproken dagen niet voor de kinderen kan zorgen.”

Kinderalimentatie

Natuurlijk is het cruciaal om de gemaakte afspraken ook na te komen. Er is een wet in de maak die kinderen na echtscheiding het recht geeft op verzorging en opvoeding door beide ouders, op gelijkwaardige basis. Dan wordt het makkelijker om een ouder die de afspraken over bijvoorbeeld de omgangsregeling niet nakomt, hierop aan te spreken.

Behalve de zorg voor je kind, moet ook de kinderalimentatie worden vastgelegd. Beide ouders zijn namelijk verplicht om, naar draagkracht, mee te betalen aan de opvoeding en verzorging van hun kind. De hoogte van het bedrag hangt onder andere af van beide inkomens. De alimentatie wordt door de rechter vastgelegd en jaarlijks verhoogd met een door de minister van Justitie vastgesteld percentage.

Weigert je partner alimentatie te betalen, dan kun je een beroep doen op het Landelijk Buro Inning Onderhoudsbijdragen (zie www.lbio.nl).

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl