Bij een scheiding moeten een hoop belastingzaken worden geregeld. De fiscus lanceert daarom een checklist met tips en veelvoorkomende vragen.
Op de checklist staan zaken als de zorgtoeslag, aftrekposten, fiscaal partnerschap, toeslagen en de voorlopige aanslag.
De Belastingdienst raadt aan om de nieuwe situatie zo snel mogelijk door te geven. Dit voorkomt dat mensen achteraf moeten terugbetalen.
De Belastingdienst heeft een checklist gelanceerd voor mensen die gaan scheiden. Uit een recente peiling van de organisatie blijkt namelijk dat bijna de helft van de ondervraagden niet weet welke belastingzaken bij een scheiding geregeld moeten worden.
De Belastingdienst ondervroeg honderden mensen. Veel van hen wisten niet of zij samen of apart aangifte moesten doen in het jaar na de scheiding.
Bijna de helft van de ondervraagden gaf aan binnen drie maanden wijzigingen te hebben doorgegeven in de voorlopige aanslag. Bijna twee derde deed dit binnen zes maanden.
Volgens de dienst is samen aangifte doen voordelig, omdat de ex-partners nog een keer de inkomsten en aftrekposten gunstig kunnen verdelen.
Uit het onderzoek blijkt ook dat ruim een kwart van de mensen in het jaar na de scheiding méér moest terugbetalen aan de fiscus dan verwacht.
Checklist met zaken om te regelen bij een scheiding
Mensen die scheiden kampen verder met vragen over zorgtoeslag, aftrekposten, fiscaal partnerschap, toeslagen en de voorlopige aanslag. Daarom lanceert de dienst nu een checklist op de website, waarbij mensen met een paar vragen inzicht krijgen in hun persoonlijke situatie en wat er moet gebeuren.
Heb je bijvoorbeeld samen met je partner een koophuis, kinderen onder de achttien, ontvang je toeslagen en verhuis je naar een nieuwe koopwoning? Dan rollen er 21 tips en vragen uit de checklist.
Op de lijst staan voor de hand liggende dingen, zoals het doorgeven van de adreswijziging en een nieuw rekeningnummer. Maar ook tips advies voor het doen van belastingaangifte met een koophuis in de nieuwe situatie, hoe het zit met de kinderalimentatie en wat te doen met een kapitaalverzekering.
Bij een scheiding verandert vaak de financiële situatie, zoals de woonlasten, het inkomen of het aantal uren kinderopvang. Omwille van de hoogte van voorlopige aanslagen en toeslagen is het volgens de Belastingdienst handig om de nieuwe situatie zo snel mogelijk door te geven. Dit voorkomt dat mensen achteraf moeten terugbetalen.