Om scheefwonen aan te pakken, kun je huurprijzen van sociale woningen het best in één klap verhogen.
Dat stelt onderzoeker Mark Imandt van SEO Economisch Onderzoek maandag tegenover discussieplatform Me Judice.
Imandt werkt vanuit de gedragseconomie, die ervan uitgaat dan menselijk gedrag niet altijd volgens rationele, economische patronen verloopt.
Dit speelt onder meer op de huizenmarkt, waar huiseigenaren beslissingen kunnen nemen die gebaseerd zijn op onrealistische verwachtingen. Bijvoorbeeld een huis kopen met het idee dat huizenprijzen altijd blijven stijgen, of met de veronderstelling dat de rente altijd laag blijft.
Scheefwonen
Een ander segment van de woningmarkt waar gedragsimpulsen een grote rol spelen, is bij de huurmarkt. Bijvoorbeeld bij scheefwonen.
Scheefwonen treedt op als het verschil tussen de huur van sociale huurwoningen en huren in de vrije sector zo groot is, dat het aantrekkelijk wordt om zo lang mogelijk in een sociale huurwoning te zitten. Ook als het inkomen van de huurder stijgt.
Om het probleem van scheefwonen aan te pakken, heeft Imandt een concrete suggestie.
Volgens Imandt is het wenselijk om een prijsverhoging voor sociale huurders met een hoger inkomen in één klap door te voeren. "Je moet het lang van te voren aankondigen en dan in één keer invoeren." Zo ontstaat er een prikkel voor scheefwoners om te verhuizen.
Bekijk het video-interview van Me Judice met Mark Imandt.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl