De Britse bank Barclays schorst drie valutahandelaren gedurende het onderzoek naar mogelijke misstanden in de valutahandel.
Dat meldde persbureau Bloomberg vrijdag op basis van een ingewijde.
Vorige maand stelden Britse toezichthouders een formeel onderzoek in naar mogelijke manipulatie van valutakoersen door grote banken. Daarbij zou het vizier onder meer gericht zijn op Deutsche Bank, UBS, Citigroup, JPMorgan Chase en Barclays. Citigroup, JPMorgan en Standard Chartered zouden belangrijke valutahandelaren eerder deze week ook met verlof hebben gestuurd vanwege het onderzoek.
De Financial Conduct Authority (FCA) verzamelt momenteel informatie, onder meer bij deelnemers aan de valutamarkten. De toezichthouder gaf half oktober aan dat het onderzoek zich nog in een pril stadium bevond en dat het nog enige tijd zou duren voordat kan worden vastgesteld of er sprake is van misstanden. Zwitserland en de Europese Commissie kondigden onlangs vergelijkbare onderzoeken aan.
Chattende handelaren
Het onderzoek richt zich volgens ingewijden op chatberichten die handelaren van verschillende banken elkaar in een besloten groep stuurden. De onderzoekers willen vaststellen of die berichten hebben geleid tot manipulatie van de internationale valutamarkt, die een dagelijkse omvang heeft van zo’n 5,3 biljoen dollar (circa 3900 miljard euro). Anonieme bronnen gaven aan dat de groep in de markt bekendstaat als ‘het kartel’.
De handelaren zouden de meldingen van hun transacties onderling hebben afgestemd. Daarnaast zouden ze eigen transacties voorrang hebben gegeven op die van klanten.
Citigroup en JPMorgan Chase lieten vrijdag weten mee te werken aan onderzoeken naar hun valutahandel door autoriteiten uit de Verenigde Staten en andere landen. Barclays en Deutsche Bank gaven eerder al aan hun medewerking te verlenen, terwijl UBS maatregelen tegen betrokken werknemers aankondigde.
Lees ook:
Rabobank verzet zicht tegen claim om Liborschandaal
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl