Wie schade heeft aan zijn auto komt al snel uit bij de grootste schadehersteller van Nederland: Care.
Het bedrijf werd afgelopen maandag failliet verklaard, zo laat het concern aan vakblad Automotive Management weten. Maar, er is al een overname: schadeketen Schadenet neemt de Nederlandse activiteiten van Care over.
Het vakblad laat weten dat Care Internation – onder andere de Belgische tak en Care Schadeservice – maandag door de rechtbank van Amsterdam failliet is verklaard. De zaak is overgedragen aan de Rechtbank Midden-Nederland.
Om zijn lening van 55 miljoen euro veilig te stellen besloot Rabobank eerder al het schadebedrijf te kopen, herstructureren en door te verkopen. Vorig jaar zette Rabo Investment het bedrijf in de etalage, blijkbaar kon het pas tot een verkoop van de tientallen vestigingen komen ná een faillissement.
Zwaar weer
Care leed de afgelopen jaren een miljoenenverlies, vermoedelijk door een groot aantal overnames én een tegenvallende markt. Eerder werd al surseance verleend aan Erac bv, dat onder Care International valt.
"Het is natuurlijk triest dat het doek voor Care is gevallen. De directie is echter blij dat een professionele partij als Schadenet deze doorstart mogelijk heeft gemaakt", luidt het officiële statement van Care op Automotive.
Hoe de overname er precies uitziet en hoeveel van de 51 Nederlandse en 15 Belgische vestigingen open blijven, is volgens Schadenet nog onduidelijk. Sommige filialen hebben naast Care ook andere aandeelhouders, zoals Van Tilburg Bastianen (Breda en Tilburg), Ford-dealer Schurer Kamphuis (Almere), Bourguignon (Leeuwarden) en Van de Brug (Heerenveen en Drachten. Een deel van de bedrijven heeft de aandelen van Care al overgenomen.
Volgens Autoblog heeft verzekeraar Allianz al een bericht aan haar klanten verstuurd met de mededeling voorlopig geen auto's meer aan te bieden bij de firma. Consumenten die een auto bij Care hebben staan voor reparaties hoeven zich geen zorgen, zo blijkt uit navraag van Business Insider. De verzekeraar van de auto-eigenaar regelt in de meeste gevallen zelf een andere schadehersteller.
Zoveelste eigenaar
Al sinds de oprichting in 1989 door Riva N.V. (later Athlon) heeft Schadeherstelketen Care - toen nog Vira - meerdere eigenaren gehad. In 2006 verkocht Athlon het bedrijf aan investeerder NPM Capital en aandeelhouders Ton van Dalen en Johan van Klinken. Later ging het bedrijf over naar AAC Capital en de twee particuliere aandeelhouders. In 2005 kwam het in handen van Rabobank.