Hoewel er op steeds meer plaatsen in Nederland een vuurwerkverbod geldt, bestaat er nog altijd een reële kans dat je te maken krijgt met schade door vuurwerk. In dat geval is het handig om te weten in welke gevallen en onder welke verzekeringen dit wel of niet gedekt wordt.

Hieronder vind je een kort overzicht van wat je van verzekeraars kunt verwachten als er iets misgaat met vuurwerk.

Schade aan huis en inboedel

Schiet er een vuurpijl door een open raam bij je naar binnen, dan is de schade die hierdoor ontstaat te verhalen op de inboedelverzekering. Ook een ongelukje buiten de deur kan hierop verhaald worden, als je bijvoorbeeld een gat in je jas hebt doordat er bijvoorbeeld vuurwerk langs je schoot. Schade aan of om het huis door vuurwerk valt onder de opstalverzekering.

In sommige gevallen kan er ook gekeken worden naar de aansprakelijkheidsverzekering van de afsteker van het vuurwerk, maar volgens prijsvergelijker Pricewise is de kans dan groot dat de vergoeding lager uitpakt, als je de dader überhaupt al kunt achterhalen.

Mocht je zelf de veroorzaker zijn van de schade aan de inboedel of het huis zelf, dan is de kans heel groot dat de verzekeraar niet uitbetaalt. Je moet dan kunnen aantonen dat het zonder opzet of roekeloosheid is gebeurd. Het kan ook zijn dat je schade überhaupt niet gedekt is, omdat je geen allriskverzekering hebt afgesloten.

Schade aan auto

Naast het huis is de auto ook een object dat gevoelig is voor vuurwerkschade. Er hoeft maar een vuurwerkpot om te waaien en de vierwieler krijgt een minutenlange vonkenregen te verduren. Mocht dat gebeuren, dan heb je als eigenaar weinig andere opties dan de schade zelf betalen.

Alleen als je een allriskverzekering hebt afgesloten, zal de verzekeraar bijspringen in het vergoeden van de benodigde reparatie. Hiertegenover staat wel dat je mogelijk eigen risico moet betalen en dat je wat treden van de no-claimbescherming moet inleveren.

Uitzondering op bovenstaande is als je de afsteker kunt vinden. In dat geval zou je kunnen proberen om de schade te verhalen op diens aansprakelijkheidsverzekering.

Mocht de auto door vuurwerk (of andere oorzaak) in brand vliegen, dan wordt de schade ook onder een WA+ beperkt casco verzekering vergoed. Brandschade valt namelijk wel onder deze verzekeringsvorm. Let wel op, want ook hierbij kunnen enkele verzekeraars je vragen wat treden van de no-claimkorting in te leveren en een bedrag aan eigen risico laten betalen.

Heb je alleen een WA-verzekering en geen plus, dan ben je dus in alle gevallen van schade aan je lot overgelaten.

Schade aan anderen of door illegaal vuurwerk

Veroorzaak je schade aan anderen, dan is het niet per direct een zaak voor jouw aansprakelijkheidsverzekering. In sommige gevallen betaalt de opstal- of inboedelverzekering van degene die de schade heeft opgelopen namelijk meer uit. Het is dus handig om voor het claimen van de schade even te vergelijken welke partij er meer uitbetaalt.

In het geval van schade door illegaal vuurwerk, wordt het een lastig verhaal. Als je jouw eigendom schade toedoet doordat je illegale knallers afsteekt, zal de verzekeraar dit zien als 'grove nalatigheid' en je er niet mee helpen. Dat geldt overigens ook als je schade toedoet aan anderen. Als de schade dan op jou verhaald wordt, moet je hier zelf voor opdraaien. In het geval van letselschade kan dit enorm oplopen.

LEES OOK: Vuurwerk onverminderd populair: Nederlanders kochten voor ruim €105 miljoen vuurwerk