De Fraudehelpdesk ziet een sterke stijging van de schade door beleggingsfraude dit jaar, richting een bedrag van 18 miljoen euro.
Vooral ouderen blijken kwetsbaar voor beleggingsfraudes.
Problematisch zijn onder meer aanbiedingen van buitenlandse partijen die hoge rendementen voorspiegelen met zogenoemde ‘contracts for difference.’
Spaarrentes zijn extreem laag, dus lonkt de zoektocht naar hogere rendementen via beleggen. Maar dat gaat ook gepaard met een toename van frauduleuze aanbiedingen.
De Fraudehelpdesk denkt dat de totale schade aan beleggingsfraude voor 2021 op ruim 18 miljoen euro zal uitkomen, met bijna 500 slachtoffers, zegt een woordvoerster tegen persbureau ANP. Daarmee zou de schade door beleggingsfraude in een paar jaar tijd bijna zijn verdrievoudigd. In 2018 was het schadebedrag zo’n 5,8 miljoen euro, met 168 slachtoffers.
Voor heel 2021 voorziet de organisatie een stijging van beleggingsfraude van ruim 30 procent ten opzichte van 2020.
Het gaat vaak om dubieuze aanbiedingen om te speculeren met zogenoemde ‘contracts for difference’ (cfd’s) op aandelen, valuta of grondstoffen, waarbij met veel geleend geld wordt belegd. Sinds 2019 mogen cfd’s nog maar beperkt worden aangeboden in Nederland, omdat financiële toezichthouder AFM grote bedenkingen heeft bij dit type product.
Volgens de Fraudehelpdesk worden particuliere beleggers vaak misleid door partijen die vanuit het buitenland opereren en hoge rendementen voorspiegelen. Vooral ouderen zijn hiervan het slachtoffer.
Meer meldingen over dubieuze buitenlandse beleggingsplatformen
Afgelopen week meldde de AFM dat er steeds meer meldingen binnenkomen over buitenlandse beleggingsplatformen die risicovolle beleggingen aanbieden. Consumenten kunnen daardoor snel veel geld verliezen, soms tot honderdduizenden euro's.
De signalen gaan vooral over beleggingen in cfd's. Problematisch hierbij is dat beleggers daarmee meer kunnen kwijtraken dan hun oorspronkelijke inleg.
Sinds 2019 is het aantal signalen dat de AFM hierover krijgt, enorm gegroeid. Vaak gaat het om dubieuze aanbieders uit Cyprus. Tussen 2015 en 2018 kreeg de financiële waakhond ongeveer 40 meldingen over Cyprische aanbieders. Vanaf 2019 zijn dat er al ruim 330, een veelvoud.
Deze aanbieders hebben vaak een vergunning in het Europese land waar zij gevestigd zijn. Daardoor mogen ze ook producten in Nederland aanbieden. Maar de AFM houdt geen toezicht op deze ondernemingen, dat doet de vergunningverlenende toezichthouder in het eigen land. Tegen de tijd dat die met een waarschuwing komt, is het vaak al te laat en zijn Nederlandse consumenten hun geld al kwijt, waarschuwt de AFM.
In de eerste zes maanden van dit jaar kreeg de AFM in totaal 1.863 meldingen over dubieuze financiële aanbiedingen en serviceabonnementen, zo komt naar voren uit de halfjaarlijkse 'signalenmonitor'.