De van oorsprong Amerikaanse website Glassdoor.com, geeft mensen de mogelijkheid om als het ware naar binnen te gluren bij allerlei bedrijven. Werknemers kunnen anoniem vertellen over hun ervaringen met hun baas en de bedrijfscultuur. Ook tal van grote Nederlandse bedrijven worden beoordeeld, met behoorlijke verschillen.

Al is de voertaal op de website Glassdoor.com Engels, je kunt er tientallen Nederlandse organisaties terugvinden. Naast ervaringen binnen grote bedrijven, hebben ook medewerkers van verschillende universiteiten hun ervaringen gedeeld. Ook ex-werknemers schromen op de website niet om een boekje open te doen over hun voormalige werkgever.

Glassdoor geeft naast commentaren en algemene rankings met één tot vijf sterren, ook oordelen over de bestuursvoorzitter. Het aantal reviews per bedrijf loopt behoorlijk uiteen, maar een bedrijf als TomTom heeft er al 62 en ING en Philips komen op meer dan 200.

Onderstaande grafiek geeft een beeld van de beoordeling van een selectie van grote Nederlandse bedrijven, begin september. Het algemene oordeel over Shell, Philips en Unilever is het meest positief. Maar ook KPN staat opvallend hoog. Relatief lage cijfers krijgen TomTom en Rabobank.

Bij de beoordelingen van de topbestuurders scoort Unilevers Paul Polman het hoogst (92 procent positieve oordelen), gevolgd door Shells Peter Voser. Eelco Blok van KPN (43 procent positieve oordelen) wordt daarentegen laag beoordeeld, waarbij wel moet worden opgemerkt dat dit gebaseerd is op slechts zeven reviews.

Hieronder een bloemlezing van de ervaringen van medewerkers bij een aantal grote Nederlandse bedrijven.

Werk en privé in balans bij Shell

De energiegigant van Nederlands-Britse bodem staat er goed op bij de mensen die hun ervaringen deelden op Glassdoor. Shell komt als enige Nederlandse bedrijf voor op de ranglijst van de 20 beste bedrijven ter wereld waar je moet wezen als je een goede balans tussen werk en privé nastreeft.

Bovendien worden de kansen om carrière te maken binnen het bedrijf erg gewaardeerd. Het meest genoemde nadeel is de bureaucratie die processen stroperig maakt. Een werknemer die al 8 jaar bij Shell rondloopt en tegenwoordig in Den Haag is gestationeerd, merkt op: 'Je moet geduldig zijn'.

Borstklopperij bij Philips

Inmiddels 240 medewerkers deelden hun ervaringen binnen de burelen van Philips met de digitale goegemeente.  Een enkele keer komt het echter meer over als een obligaat tekstje om personeel te werven, dan een eerlijk beeld van het bedrijf.

Zelfs een zekere 'senior vice-president' die werkzaam is op het kantoor in Amsterdam liet op 1 augustus een bericht achter. De topmanager schrijft goed op weg te zijn en het bedrijf te zullen blijven transformeren. Bovendien is de toplaag van het management van Philips optimistisch over de toekomst van het bedrijf. Niet verwonderlijk, is deze persoon zeer te spreken over het eigen functioneren.

Maar goed, lezers kunnen ook kennis nemen van mensen die minder goede ervaringen hadden binnen het bedrijf.  Een director die voor Philips in Eindhoven werkt, merkt bijvoorbeeld op dat het bedrijf geleid wordt door mensen die alleen met hun eigen carrière bezig zijn en dat het bedrijf geen 'ziel' heeft.

Waar zijn de carrière kansen bij ING?

Wie weleens naar binnen wil gluren bij ING kan goed bij Glassdoor terecht. Meer dan 200 werknemers delen regelmatig hun ervaringen. Op 1 september schreef een manager werkzaam bij ING in Amsterdam dat hij het een fijn bedrijf met goede mensen is, maar dat hij een duidelijk carrièrepad mist.

Het beeld dat opdoemt bij het lezen van de verhalen van werknemers, is dat de medewerkers reorganisatie-moe zijn. Wel wordt de bankverzekeraar alom geprezen om de schappelijke uren die het voor mensen gemakkelijk maakt hun baan te combineren met een gezin.

TomTom: visie?

Geïnteresseerden kunnen putten uit ruim 60 reviews van medewerkers en mensen die Tomtom al hebben verlaten. Wat opvalt is dat er vrij weinig beoordelingen zijn van mensen die een aantal jaren bij TomTom hebben rondgelopen.

Over het algemeen is men positief over de internationale sfeer die er hangt en de locatie van het kantoor in hartje Amsterdam. Het management komt er echter niet zo goed vanaf. De top van het bedrijf zou geen visie hebben en de boel slecht managen.

Lekker netwerken bij ABN AMRO

Bij het lezen van sommige stukjes over bedrijven kun je je lach bijna niet inhouden. Een persoon die zich de chief operating officer van ABN AMRO noemt, schrijft dat je als werknemer niet het gevoel krijgt dat er geld verdiend moet worden bij de bank. 'Je kunt er het grootste deel van je tijd netwerken', schrijft deze medewerker die bovendien aanstipt dat het nog lekker betaalt ook.

Uitdagingen hoef je volgens deze persoon niet bij ABN te verwachten. Wat deze persoon betreft kan driekwart van het personeel op het hoofdkantoor ontslagen worden.

Elsevier: broedplaats voor bollebozen

Niet verwonderlijk voor een wetenschappelijke uitgever is dat vrij veel werknemers opmerken dat ze het fijn vinden dat er veel slimme mensen rondlopen bij Elsevier, de wetenschapstak van multinational Reed Elsevier.

Aan de andere kant zijn er ook werknemers die stellen dat het behalen van een winstmarge van 30 procent ten koste gaat van de kwaliteit van de uitgaven en het personeel.

KPN: pessimisme

Maar weinig werknemers van KPN hebben hun ervaringen binnen de telecommer gedeeld op Glassdoor. Opvallend is het pessimisme onder de werknemers over de toekomst van het bedrijf. Dat wordt overigens wel goed beoordeeld op de balans tussen werk en privé.

Zeer recente beoordelingen na het bod van Carlos Slim op de aandelen van KPN zijn helaas niet beschikbaar.

'If it ain't Dutch it ain't much' bij Rabobank

Binnen onze landsgrenzen staat de Rabobank al jaren bekend als één van de populairste werkgevers onder hoogopgeleiden. Op Glassdoor is dit niet het geval en scoort de bank middelmatig op basis van nog geen 40 reviews.

Rabobank zou dan wel graag te boek staan als een internationale bank, op kantoor zou je alleen carrière kunnen maken als je Nederlander bent en buitenlanders hebben het idee dat ze worden achtergesteld.

Internationale sfeer bij DSM

Mensen met een kosmopolitische inslag zullen de internationale sfeer bij chemiereus DSM vast waarderen.  De medewerkers die de moeite hebben genomen om hun ervaringen te delen zijn over het algemeen te spreken over de internationale sfeer en de mogelijkheden om je te ontwikkelen door bijvoorbeeld opleidingen te volgen.

Het zou er bij DSM wel een tikje bureaucratisch aan toe gaan.

Heineken: politieke cultuur

Ben je op zoek naar gezelligheid en goede secundaire arbeidsvoorwaarden? Misschien is een baan bij Heineken dan wel iets voor jou.

Als we de verhalen van de werknemers moeten geloven, moet je dan echter wel een politieke bedrijfscultuur en lange werkdagen voor lief nemen. Wellicht dat er daarom nog geen 40 medewerkers hun ervaringen op Glassdoor hebben gedeeld.

AkzoNobel

Akzo Nobel staat er over het algemeen goed op bij de leden van Glassdoor. Medewerkers zijn door de bank genomen erg te spreken over het personeelsbeleid en de mogelijkheden om carrière te maken binnen het bedrijf.

Over het salaris is men op de website echter minder enthousiast. Dat enthousiasme is er wel over topman Ton Büchner, die vijftien sterk positieve ratings heeft.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl