Minister Jan Kees de Jager van Financiën stond na afloop ook niet te juichen. Het slagen van het pakket is afhankelijk van de manier waarop de Grieken de afgesproken bezuinigingen en hervormingen doorvoeren. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zei dat er strenge voorwaarden zijn aan het hulppakket. Voor het einde van de maand moet werk zijn gemaakt van het hervormen van gezondheidszorg, gemeentebestuur, belastingheffing, pensioenstelsel en arbeidsmarkt.

De eurolanden beloofden Griekenland 130 miljard euro aan nieuwe noodleningen, in combinatie met een forse afschrijving door banken en andere investeerders op hun vorderingen aan het noodlijdende land. In totaal wordt hun gevraagd driekwart van hun claims op Griekenland te laten vallen. Daarnaast leveren centrale banken een bijdrage door af te zien van eventuele winsten op hun Griekse obligaties.

Schuld

Die maatregelen moeten de schuld van Griekenland in 2020 terugbrengen tot iets meer dan 120 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Het nieuwe financiële hulpprogramma voor Griekenland voorkomt dat het land een ongecontroleerde wanbetaler wordt. Dat zou tot chaos voor Griekenland en het Griekse volk hebben geleid, stelde José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie in een reactie. Volgens hem is het omvattende reddingsplan een wezenlijke stap voorwaarts voor het land en de hele eurozone.

'Geen garanties voor de toekomst'

Maar economen vrezen dat de opluchting over het nieuwe reddingsplan snel zal verdwijnen. ,,De weg is nog lang en er zijn geen garanties voor de toekomst. De Grieken moeten aan de eisen van Europa blijven voldoen om alle noodleningen uitgekeerd te krijgen'', stelde hoogleraar economie en adviseur van het Europees Parlement Sylvester Eijffinger.

Voor een structureel herstel is economische groei nodig. Dat is volgens econoom Carsten Brzeski van ING echter voorlopig een illusie. ,,De terugkeer van economische groei in Griekenland is vooral 'wishful thinking'. Toenemende bezuinigingen, sociale onrust en Europees ongeduld kunnen er nog altijd voor zorgen dat Griekenland ontspoort.''

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl