De Europese aandelenbeurzen schommelden donderdag rond de slotkoersen van een dag eerder.
Beleggers hielden hun kruit droog in afwachting van de uitkomsten van de beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB), die later op de dag naar buiten komen.
“Het is tot nu toe een beetje saaie dag. Er is weinig beweging op de beurzen, maar het is in ieder geval positief dat we de winsten van de afgelopen dagen vast weten te houden. We wachten op wat de ECB gaat doen. Een verlaging van de rente wordt niet voorzien. Wellicht dat er wel een negatieve rente komt voor banken om die te stimuleren meer geld uit te lenen en niet te stallen bij de centrale bank”, aldus Erwin Blok, partner bij Ambassador Investments.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,1 procent lager op 405,58 punten. De MidKap stond nagenoeg onveranderd op 676,89 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen weken eveneens nauwelijks af van de slotstanden op woensdag.
China pompt geld in economie
Goed nieuws uit China bood enige steun aan de handel. De Chinese overheid voert de investeringen in infrastructuur en huizenbouw dit jaar op in een poging de economische groei te ondersteunen. De stimuleringsmaatregelen moeten Peking helpen de beoogde groei van 7,5 procent dit jaar te realiseren.
Uit de eurozone kwamen gemengde economische berichten. De detailhandelsverkopen namen in februari onverwacht toe, terwijl de bedrijvigheid in de dienstensector van de eurozone in maart iets minder hard groeide dan voorzien.
SBM Offshore levert weer in
Maritiem dienstverlener SBM Offshore was de sterkste daler in de AEX met een verlies van 2 procent en leverde daarmee de heflt van de koerswinst op woensdag weer in.
ING stond bovenaan met een plus van 0,9 procent. Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg oordeelde dat de steun die de bank en verzekeraar in 2008 en 2009 van de Nederlandse overheid kreeg, niet in strijd was met de Europese staatssteunregels.
In Frankfurt daalde Deutsche Bank 1,6 procent. De grootste bank van Duitsland had te kampen met een adviesverlaging door JPMorgan Chase.
De euro was 1,3765 dollar waard, tegen 1,3759 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,4 procent tot 99,20 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 104,53 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl