,,Het is vrij rustig op de beurzen en we blijven aardig liggen. Ondanks het politieke gesteggel in de VS gaat men ervan uit dat het toch wel goed komt. In Amsterdam wordt het nieuws rond SBM zeer positief ontvangen. Verder is het wachten op een stroom van macrocijfers uit de VS die wellicht nog voor wat beweging kunnen zorgen“, aldus private banker André Sirks van Theodoor Gilissen.
De AEX-index noteerde aan het begin van de middag 0,3 procent hoger op 346,24 punten en stond daarmee op het hoogste niveau van het jaar. De MidKap won 0,3 procent tot 537,85 punten. De beurs in Frankfurt bleef onveranderd. Parijs en Londen stegen 0,1 procent.
Obama
De bezorgdheid over de begrotingscrisis in de Verenigde Staten keerde weer even terug op de beurzen nadat de Amerikaanse president Barack Obama dreigde het laatste voorstel van de Republikeinen tegen te houden met een veto. Volgens Obama is het plan slecht voor de middenklasse. Hij riep de Republikeinen op om samen met de Democraten naar een ,,redelijke oplossing” te zoeken voor de patstelling.
In Amsterdam kondigde SBM Offshore aan de boekwaarde van het probleemproject Yme in Noorwegen volledig af te schrijven. Die afschrijving zorgt er mede voor dat dit jaar een nettoverlies wordt geleden van circa 75 miljoen euro. Ook wil SBM over 2012 en 2013 geen dividend betalen.
Het aandeel SBM steeg desondanks ruim 13 procent en was daarmee veruit de grootste stijger in de AEX. ,,Het is even schrikken, het is allemaal aan de hoge kant. Maar er is wel grote opluchting dat het nu dit jaar nog is gedaan. We hebben de grootste ellende gehad'', stelde analist Jos Versteeg van zakenbank Theodoor Gilissen.
Aegon
Aegon klom 1 procent. De verzekeraar is een langjarige samenwerkingsovereenkomst aangegaan met de Banco Santander voor de distributie van levens- en schadeverzekeringen via de 4600 bankfilialen van de grootste bank van Spanje.
De euro was 1,3264 dollar waard, tegen 1,3265 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 89,87 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl