- Saxo Bank bekijkt de mogelijkheden voor een beursnotering in Amsterdam.
- De Deense bank zou daarvoor een deal willen sluiten met Disruptive Capital Acquisition Company, een zogenaamde lege beurshuls waar een niet-beursgenoteerd bedrijf in kan worden opgenomen.
- De deal waardeert Saxo Bank op minstens 2 miljard euro, maar er is nog geen definitieve overeenkomst.
- Lees ook: Saxo Bank zag weinig beleggende klanten vertrekken bij migratie van BinckBank – vernieuwde app moet gebruikservaring verbeteren
Het Deense Saxo Bank bekijkt de mogelijkheid om in Amsterdam naar de beurs te gaan via een lege beurshuls, een zogenoemde special purpose acquisition company (SPAC). De bank wil een samenvoeging met beurshuls Disruptive Capital Acquisition Company (DCAC), dat al een notering heeft op Beursplein 5.
De voorgestelde samenvoeging van de twee bedrijven zou een verkoop van bestaande aandelen van Saxo Bank aan DCAC omvatten. Er worden dus geen nieuwe aandelen door Saxo Bank uitgegeven. Na samenvoeging zal DCAC worden opgeheven en gaat de beursnotering over naar Saxo Bank.
Het doel van de mogelijke beursgang van Saxo Bank, dat enkele jaren geleden BinckBank overnam, is om de aandeelhoudersbasis te diversifiëren, het profiel van de bank te vergroten en de groeistrategie te versnellen.
De aandeelhouders van Saxo Bank, Geely Financials Denmark en Sampo, zijn van plan een beperkt deel van hun aandelenbezit te verkopen. Een van de aandeelhouders van DCAC is Kari Stadigh, die ook voorzitter is van Saxo Bank.
Beursgang Saxo Bank nog niet zeker
Bepaalde leden van de raad van bestuur en het senior managementteam van Saxo Bank, waaronder de oprichter en topman Kim Fournais, zijn van plan om naast DCAC extra aandelen te kopen, mocht de bedrijfscombinatie doorgaan.
"We bouwen aan een verstandige financiële instelling die deel uitmaakt van de oplossingen van de toekomst - en we blijven ons inzetten om onze ambitieuze groeistrategie te realiseren", stelt Fournais in een persbericht. "Met trots wil ik nieuwe aandeelhouders uitnodigen voor Saxo en de spannende groei die voor ons ligt".
Ook Edi Truell, oprichter van DCAC, spreekt van een uitdagende toekomst voor de bank. "We zijn verheugd dat we voor DCAC-aandeelhouders Saxo Bank hebben gevonden als een hoogwaardige financiële dienstverlener", zegt hij over de voorgenomen transactie.
De potentiële transactie waardeert de uitstaande aandelen van Saxo Bank op minstens 2 miljard euro. Er is echter nog geen bindende overeenkomst aangegaan en er kan geen garantie worden gegeven dat een bedrijfscombinatie of beursnotering van Saxo Bank wordt gerealiseerd.