Saudi-Arabië kan makkelijk de olieproductie opvoeren met minstens een miljoen vaten extra per dag als daar vraag naar is.

Dit zei de Saudische prins Mohammed bin Salman al-Saud zaterdag. Hij is een van de machtigste figuren van de familie al-Saud die over de grootste olieproducent ter wereld regeert. Zijn opmerking werpt een schaduw over het bijzondere overleg dat de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) zondag in Qatar voert met olieproducenten die geen OPEC-lid zijn.

De gesprekken over het mogelijk bevriezen van de olieproductie door een aantal van de omvangrijkste olielanden zijn inmiddels uitgesteld tot later op de zondag. Volgens bronnen rond de bijeenkomst , die momenteel in Doha plaatsvindt, moet het ontwerpakkoord worden aangepast. Dat komt mede doordat Iran niet aan de onderhandelingstafel is aangeschoven.

Zestien grote olieproducerende landen zijn dit weekend in de Qatarese hoofdstad bijeen in een poging om de overproductie een halt toe te roepen. De zestien landen, waaronder Saudi-Arabië en Rusland die eerder al tot een akkoord kwamen, zijn goed voor circa de helft van de wereldwijde productie.

Sinds februari, toen het idee van een deal voor het eerst werd geopperd, is de prijs van ruwe olie met meer dan 30 procent gestegen.

Saudi's spelen het hard

Prins  Mohammed bin Salman al-Saud heeft beklemtoond dat Saudi-Arabië alleen bereid is de productie te beperken als andere grote producenten zoals Iran dat ook doen.

 

Bin Salman heeft veel macht in Saudi-Arabië. Te meer omdat de prins veel te zeggen heeft over het nationale investeringsfonds van het koninkrijk, dat hij met behulp van de olie-inkomsten wil laten groeien tot maar liefst 2.000 miljard dollar. Uiteindelijk is het doel om Saudi-Arabië minder afhankelijk te maken van olie.

Maar de weg daar naar toe blijft onduidelijk. Bin Salman wil bijvoorbeeld oliegigant Saudi Aramco naar de beurs brengen, terwijl die keuze voor sommigen niet logisch lijkt.

Bron: ANP/Z24

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl