• Saudi-Arabië laat het doel om de olieprijs te laten stijgen richting de 100 dollar per vat los.
  • Het land gaat zich richten op een groter marktaandeel op de oliemarkt, meldt zakenkrant Financial Times.
  • Na een periode van productiebeperkingen door de OPEC+-landen, wil Saudi-Arabië vanaf december de olieproductie weer gaan verhogen.
  • Lees ook: Waarom de olieprijs is gezakt tot het laagste niveau in bijna 3 jaar

Saudi-Arabië laat het doel van een olieprijs van 100 dollar per vat los om een groter marktaandeel te veroveren, zelfs als dat lagere prijzen betekent. Dat meldt zakenkrant Financial Times.

Saudi-Arabië is aanvoerder van olielandenclub OPEC en houdt de olieproductie de laatste tijd bewust laag om de prijzen te ondersteunen. Toch zijn prijzen van ruwe olie dit jaar met zo’n 5 procent gedaald, vooral vanwege de toegenomen productie van oliebedrijven in de VS en de aanhoudend zwakke vraag vanuit China.

Eerder deze maand besloten de OPEC+ landen, waar Rusland en Mexico ook onder vallen, de geplande productieverhoging voor oktober en november uit te stellen. Maar nu wil Saudi-Arabië volgens de FT de olieproductie in december gaan verhogen. Ook als dat een langere periode van lagere olieprijzen betekent.

Saudi-Arabië heeft volgens schattingen van het Internationaal Monetair Fonds eigenlijk een olieprijs van bijna 100 dollar per vat nodig om zijn begroting rond te krijgen en alle megaprojecten van kroonprins Mohammed bin Salman te kunnen financieren. Daar valt onder meer de futuristische stad Neom onder.

Maar de gemiddelde prijs van een vat Brent-olie schommelt in september rond de 73 dollar. Saudi-Arabië wil echter niet langer marktaandeel verliezen aan andere landen en denkt zijn megaprojecten ook op een andere manier te kunnen financieren. Bijvoorbeeld door in te teren op de buitenlandse reserves of staatsobligaties uit te geven.

Marktaandeel OPEC+ en Saudi-Arabië fors gedaald

Het mondiale marktaandeel van de OPEC+ landen is sinds de productiebeperkingen van eind 2022 fors gedaald. De OPEC+ groep produceert volgens persbureau Reuters in totaal nog 48 procent van de wereldwijde aanbod. Saudi-Arabië heeft weliswaar verreweg de grootste oliereserves ter wereld, maar heeft momenteel een marktaandeel van minder dan 10 procent, terwijl dat van de Verenigde Staten inmiddels is gestegen tot 20 procent.

Saudi-Arabië is naar verluidt ook gefrustreerd dat een aantal OPEC+landen, waaronder Irak en Kazachstan, zich niet houden aan de productiebeperkingen en meer olie oppompen dan is afgesproken.

Donderdag noteerde een vat Brent-olie bijna 4 procent lager op 70.50 dollar.

LEES OOK: Beleggers die inzetten op een daling van de olieprijs lopen in een val: de vraag naar energie gaat alleen maar stijgen, volgens Bank of America