- Oliegrootmacht Saudi-Arabië voert nu een strategie om met productiebeperkingen de prijzen van ruwe olie op te drijven.
- Deze strategie is niet erg succesvol, want afspraken van OPEC-landen over productiebeperking worden ongeloofwaardig geacht.
- Volgens een energie-expert kan Saudi-Arabië in 2024 ook kiezen voor een totaal andere aanpak: het olie-aanbod opvoeren en een prijsoorlog starten met Amerikaanse producenten.
- Lees ook: Waarom de productieverlagingen van de OPEC geen effect op de olieprijs hebben
Saudi-Arabië wil olieprijzen graag op een relatief hoog niveau houden dit jaar en stuurt daarom binnen de olielandenclub OPEC aan op productieverlagingen. Maar de oliegrootmacht kan zijn strategie in 2024 ook helemaal omgooien om Amerikaanse olieproducenten onder druk te zetten, volgens energie-expert Paul Sankey.
In een interview met Business Insider zegt Sankey dat Saudi-Arabië de olieproductie zou kunnen opvoeren om de markt in de eerste helft van 2024 te overspoelen met extra aanbod. Het gevolg zou zijn dat olieprijzen fors dalen.
Wat hierbij een rol speelt, zijn de verschillen in productiekosten tussen olieproducenten. Saudi-Arabië kan olie zeer goedkoop produceren en zelfs bij een prijs van bijvoorbeeld 50 dollar per vat winstgevend olie uit de grond halen. Maar voor Amerikaanse producenten van schalie-olie is dat bij een dergelijke prijs een stuk lastiger.
Anders gezegd: in het geval van een prijsoorlog met fors lagere olieprijzen, kan Saudi-Arabië marktaandeel afpakken van Amerikaanse olieproducenten. Bij hogere olieprijzen wordt het voor Amerikaanse olieproducenten juist aantrekkelijk om meer te produceren.
Prijsoorlog om olie kan Saudi-Arabië helpen om marktaandeel terug te pakken van Amerikanen
"Je moet degene aanvallen die de beslissing neemt om wel of niet een extra vat olie op de markt te brengen", zegt Sankey. "Om specifiek te zijn, het zou een prijsoorlog om marktaandeel zijn".
Saudi-Arabië produceert momenteel op dagbasis ongeveer 2,5 miljoen vaten minder olie ten opzichte van zijn maximale productiecapaciteit. Als het land ervoor zou kiezen om zijn productie fors op te voeren, zodat olieprijzen flink dalen, zou het doel zijn om de Amerikaanse olie-industrie te dwarsbomen en het onrendabel te maken om naar schalie-olie te boren, legt Sankey uit.
Het is een tactiek die Riyad in 2014 en 2020 gebruikte om de controle over de olieprijzen terug te krijgen.
De situatie op de oliemarkt is momenteel vergelijkbaar met beide eerdere perioden, aldus de energie-expert. Er is een gebrek aan steun bij de rest van de OPEC-landen om via een productiebeperking de olieprijzen op een wat hoger niveau te houden.
Landen als de Verenigde Arabische Emiraten blijven relatief veel olie produceren, terwijl Iran het aandeel van Saudi-Arabië in de Chinese import van ruwe olie inpikt. Tegelijk neemt de mondiale energievraag af door groeivertraging in de wereld en dat maakt het extra moeilijk om olieprijzen op te drijven.
Prijzen van ruwe olie noteren op de markt op zo'n 76 dollar per vat en dat is lager dan Saudi-Arabië momenteel graag wil. Tegelijk zijn olieprijzen nog wel hoog genoeg voor Amerikaanse producenten van schalie-olie om winstgevend te produceren. "Wat je ziet is dat de VS hoogtepunt na hoogtepunt boekt wat betreft de eigen productie", zegt Sankey.
De Amerikaanse productie van ruwe olie is dit jaar geëxplodeerd en bereikte onlangs een recordhoogte van 13,2 miljoen vaten per dag, volgens de Energy Information Administration.
Tegelijk is het zo dat de beperking van de olieproductie die Saudi-Arabië zichzelf heeft opgelegd, niet voldoende oplevert in de vorm van hogere olieprijzen die zorgen voor een hogere winstmarge op de olie die het land nog wel produceert.
Afgelopen week kondigden de OPEC+landen aan ook in het eerste kwartaal van komend jaar productiebeperkingen in stand te houden. Maar handelaren op de oliemarkt zijn sceptisch over de naleving van dit besluit. Hierdoor zijn prijzen van ruwe olie gedaald van meer dan 80 dollar per vat afgelopen week tot inmiddels 76 dollar per vat
Sankey verwacht dat Saudi-Arabië de situatie nog een paar maanden aankijkt en samen met de andere OPEC-landen vasthoudt aan productiebeperkingen in het eerste kwartaal van 2024. "Als er dan geen verandering optreedt, moeten ze beslissen wat ze met hun strategie doen."