,,De markt is weer tot rust gekomen en de prijzen zijn gedaald tot niveaus die gepast zijn voor zowel afnemers als de producerende landen en voor de groei van de wereldeconomie”, aldus Al-Naimi.

De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC), waarbinnen Saudi-Arabië de grootste producent is, verhoogde de dagelijkse productie eerder dit jaar naar 10 miljoen vaten. De prijs van een vat Brentolie is sinds een piek van 128 dollar in maart gedaald naar circa 112 dollar. Ruwe Amerikaanse olie kostte dinsdag bijna 90 dollar per vat.

Olieproductie

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) stelde dinsdag dat de olieproductie van OPEC-lid Irak in het meest optimistische scenario dit decennium ruimschoots zal verdubbelen tot 6,1 miljoen vaten per dag.

In het negatiefste geval, waarin investeringen in de Irakese oliesector amper stijgen ten opzichte van 2011, produceert het land in 2020 dagelijks 4 miljoen vaten en in 2035 5,3 miljoen vaten. In dit geval gaat er volgens het IEA 3000 miljard dollar verloren door lagere exportinkomsten en een vertraging in de ontwikkelingen van sectoren die afhankelijk zijn van olie.

Investeringen

Het uitstellen van investeringen in de oliesector van Irak kan ertoe leiden dat de olieprijs in 2035 is opgelopen tot bijna 140 dollar per vat, aldus het IEA. Dat is circa 15 dollar meer dan in het optimistische scenario.

De productie in Irak nam jarenlang niet of nauwelijks toe door oorlogen en sancties tegen het land. In 2010 volgde een omslag nadat Bagdad contracten sloot met onder meer Shell, BP, ExxonMobil en Eni die grote projecten in Irak uitvoeren. Eerder dit jaar oversteeg het land Iran om na Saudi-Arabië de grootste producent binnen de OPEC te worden. Irak produceert nu ruim 3 miljoen vaten olie per dag.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl