- Als het aan Saoedi-Arabië ligt, wordt de rol van Rusland in oliekartel OPEC+ niet wezenlijk anders, ondanks de oorlog in Oekraïne.
- Met die houding ondermijnt het land uit het Midden-Oosten de door de Verenigde Staten geleide poging om Moskou verder te isoleren.
- Over het verhogen van de olieproductie om prijsstijgingen tegen te gaan, zei minister Abdulaziz bin Salman dat dat mogelijk is “als er vraag naar is”.
- Lees ook: Duitsland stopt eind dit jaar sowieso met Russische olie, ook als Europese boycot faalt door verzet Hongarije
De rol van Rusland in oliekartel OPEC+ wordt ondanks de oorlog in Oekraïne niet wezenlijk anders.
Die boodschap uitte Saoedi-Arabië, het grootste olieproducerende land van OPEC+ waarin naast de leden van de OPEC ook enkele bondgenoten als Rusland en Kazachstan zitten, schreef de Britse zakenkrant The Financial Times.
Saoedi-Arabië hoopt “een overeenkomst uit te werken met OPEC+, waar Rusland dus deel van uitmaakt”, vertelde minister van Energie Abdulaziz bin Salman aan de FT. De “wereld zou de waarde” van de alliantie moeten waarderen, zei hij tegen de krant. Met die houding ondermijnt Saoedi-Arabië de door de Verenigde Staten geleide poging om Moskou verder te isoleren.
Over drie maanden loopt de huidige afspraak van OPEC+ om de productie van olie te beperken om daarmee de prijzen te stutten af. Deze stammen uit april 2020. De VS hebben de OPEC-leden eerder al verzocht de olieproductie te verhogen om er zo voor te zorgen dat de prijzen omlaag gaan.
Volgens Saoedi-Arabië kan de productie van de OPEC-landen omhoog "als daar vraag naar is". Het land vindt het nog te vroeg om in te schatten hoe een nieuwe overeenkomst eruit zou zien.
Het exportvolume van Russische olie is recent weer gestegen tot het niveau van voor de Russische inval in Oekraïne. De oorlog in Oekraïne is gepaard gegaan met een piek in de olieprijzen en dat is de olie-inkomsten van Rusland ten goede gekomen.
Deze inkomsten zijn sinds het begin van 2022 met 50 procent gestegen, waarbij het Kremlin volgens het Internationaal Energieagentschap maandelijks bijna 20 miljard dollar aan opbrengsten genereert.