- De waarschuwing van Saoedi-Arabië dat olielandenclub OPEC de olieproductie mogelijk gaat terugschroeven, heeft voor een sterke stijging van olieprijzen gezorgd.
- Volgens analisten heeft Saoedi-Arabië een eenvoudig doel: olieprijzen zo lang mogelijk hoog houden zodat de oliegrootmacht zo veel mogelijk geld kan verdienen.
- “Onzekerheid op de oliemarkt zorgt voor prijsstijgingen en dat is precies wat Saoedi-Arabië wil.”
- Lees ook: Olieprijs schiet weer omhoog naar $100 per vat – en daar blijft het niet bij, als OPEC de productie verlaagt
De recente waarschuwing van oliegrootmacht Saoedi-Arabië dat olielandenclub OPEC de olieproductie kan terugschroeven heeft voor flinke prijsstijgingen gezorgd. Volgens analisten was dat precies de bedoeling. De marktreactie moet de inkomsten van de rijke oliestaat spekken.
Afgelopen week legde Prins Abdulaziz bin Salman uit dat het terugschroeven van de productie nodig is, omdat de huidige olieprijs lager is dan gerechtvaardigd zou zijn op basis van de marktomstandigheden. Volgens de minister van Energie van Saoedi-Arabië heerst er een “vals gevoel van veiligheid” in de wereldeconomie.
Meer OPEC-landen steunen productiebeperking
Saoedi-Arabië is één van grootste olieproducerende landen ter wereld en geldt als aanvoerder van olielandenclub OPEC. In de dagen na de uitspraak van bin Salman schaarden andere OPEC-landen zich achter de Saoedische minister van Energie.
Ook kwamen berichten naar buiten dat de olielandenclub plannen heeft om de productie terug te schroeven op het moment dat er Iraanse olie op de markt komt. Dat hangt weer af van een succesvolle diplomatieke deal tussen onder andere Iran en de VS over het Iraanse kernenergieprogramma.
In een reactie op een mogelijke beperking van de olieproductie steeg de prijs van ruwe olie de afgelopen week tot boven de honderd dollar per vat. Deze prijs was eerder ingezakt door zorgen over signalen van economische tegenwind voor de wereldeconomie
Analisten denken dat Saoedi-Arabië een doorzichtig spelletje speelt: olieprijzen zo lang mogelijk hoog houden, zodat het land zo lang mogelijk geld kan verdienen.
"Onzekerheid op de oliemarkt zorgt ervoor dat prijzen zijn gestegen en dat is precies wat Riyadh wil", vertelt energie-analist Stephen Ellis van financiële informatieleverancier Morningstar. "Saoedi-Arabië maakt zich veel zorgen om een mondiale recessie. Dat kan de olieprijs flink drukken en dus probeert het land nu optimaal te profiteren van de hoge olieprijs."
Saoedi-Arabië is tegen westerse deal met Iran
Ondertussen wordt de hoge olieprijs ook bedreigd door besprekingen tussen de Verenigde Staten en Iran om een eerder gesneuvelde overeenkomst over toezicht op de nucleaire activiteiten van Iran nieuw leven in te blazen. In 2018 trok voormalig president Donald Trump zich eenzijdig terug uit het 'Joint Comprehensive Plan of Action' (JCPOA), ondanks het feit Teheran zich hield aan de afspraken rond uraniumverrijking.
Als er een nieuwe overeenkomst komt met Iran, mag het land weer olie verkopen op de internationale markt. De kans dat dit gebeurt werd weer een beetje groter, toen Teheran een belangrijk struikelblok in de besprekingen liet vallen.
Volgens experts zou extra olieproductie uit Iran de energieschaarste in Europa kunnen verlichten.