Saudi-Arabië is de grootste olie-exporteur ter wereld, maar op de langere termijn is de afhankelijkheid van olie geen onverdeelde zegen voor het land.
De Saudische overheid komt daarom met een project om de economie een enorme oppepper te geven: een megastad van 500 miljard dollar bij de grens met Egypte en Jordanië die helemaal zal draaien op duurzame energie.
De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman kondigde het project aan in oktober 2017 aan op de conferentie Future Investment Initiative in de hoofdstad Riyad. Het zogeheten NEOM-project wordt volgens Reuters gezamenlijk gefinancierd door de overheid en privé-investeerders.
Het land begint nu met het aanbesteden van contracten aan lokale bouwbedrijven om vijf paleizen te gaan ontwikkelen. Die paleizen aan de Rode Zee zijn bestemd voor de koning, de kroonprins en andere prominente leden van de koninklijke familie. Reuters meldt dat de gebouwen zullen bestaan uit traditionele Marokkaanse architectuur, islamitische ontwerpen en gekleurde tegels. Op het paleizencomplex komen ook een haven, helikopterplatforms en een golfbaan.
De op handel en industrie gerichte stad zal uiteindelijk zo’n 26.500 vierkante meter groot worden. Ter vergelijking: dat is 33 keer het landoppervlak van New York City.
Het hogere doel van NEOM is om Saudi-Arabië minder afhankelijk te maken van olie, zei bin Salman bij de conferentie in oktober. De stad zal zich richten op een heel scala aan zakelijke activiteiten en technologieën waaronder energie en water, biotechnologie, hoogwaardige industrie en entertainment. Saudi-Arabië heeft nog geen allesomvattend plan openbaar gemaakt van hoe de stad eruit komt te zien.
Voormalig Siemens-topman Klaus Kleinfeld is aangewezen als leider van het NEOM-project. Het landsbestuur hoopt via een fondsenwervingsprogramma en de verkoop van 5 procent van oliereus Saudi Aramco 300 miljard dollar op te halen voor het project.