Saudi-Arabië heeft verschillende prinsen en bewindsmannen gearresteerd die zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan corruptie. Het gaat om elf prinsen, vier zittende ministers en tientallen oud-ministers, meldt de zender Al-Arabiya. Maar niemand in Saoedi-Arabië gelooft dat corruptiebestrijding het hoofddoel van de ingrepen is.
Een van de arrestanten is de steenrijke Saudische prins Alwaleed bin-Talal, een vooraanstaande Saudische zakenman en filantroop en een van de rijkste mensen ter wereld. Hij is eigenaar van een eigen Boeing 747 en, belangrijker, van het investeringsbedrijf Kingdom Holding. Het investeringsbedrijf is een van de grootste aandeelhouders van Citygroup. Daarnaast heeft het een belang in Twitter en 21st Century Fox.
Smeergeldaffaire Ballast Nedam
Bin Talal was betrokken bij de affaire rond het bouwbedrijf Ballast Nedam. Volgens de FIOD heeft Ballast Nedam hem 467 miljoen dollar betaald aan smeergeld. De zaak is in 2012 met een schikking afgesloten.
Arrestaties
De arrestaties hadden plaats, enkele uren nadat een nieuw anticorruptieorgaan was opgericht. Het comité wordt voorgezeten door de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman, meldt de BBC.
Wat precies de verdenkingen zijn is niet bekend, maar volgens Al-Arabiya zijn recent nieuwe onderzoeken gestart naar de overstromingen in Djedda in 2009 en de uitbraak van het MERS-virus (Middle East Respiratory Syndrome) in 2012, die veel levens eisten.
Naast de arrestaties heeft koning Salman ook twee belangrijke ministersposten vervangen. Prins Miteb was hoofd van de Nationale Garde maar moet nu het veld ruimen. Hij is een zoon van de overleden koning Abdullah en was een beoogd opvolger voor de troon.
Het ministerie van Financiën liet zondag weten dat het besluit een anticorruptieorgaan op te richten en prominente figuren aan te houden "het vertrouwen in de rechtsstaat vergroot'', meldde Al-Arabiya. De maatregelen beschermen ook het investeringsklimaat in Saudi-Arabië, zei de televisiezender.
Strijd om de macht
Kroonprins Mohammed bin Salman lijkt met deze corruptie-actie zijn macht te willen bestendigen en de kans om zijn vader op te volgen te vergroten.
Een econoom van een grote bank in een van de Golfstaten zei op basis van anonimiteit in het FD dat niemand in Saoedi-Arabië gelooft dat corruptiebestrijding het hoofddoel van de ingrepen is. "Het gaat om het consolideren van de macht, gevoed door frustraties dat hervormingen niet snel genoeg gaan."
"Prins Mohammed is geen allianties aan het smeden", zegt James Dorsey van Singapore's S. Rajaratnam School of International Studies in hetzelfde artikel in het FD, "maar probeert zijn ijzeren grip te verstevigen op de heersende familie [Saoedi-Arabië wordt geregeerd via een tamelijk los verband van leden van een zeer uitgebreide koninklijke familie die de verschillende onderdelen van de regering controleren], het militaire bolwerk en de Nationale Garde, om daarmee een brede oppositie binnen de familie en het leger tegen zijn hervormingen te smoren."