- Sebastien Borget is operationeel directeur van The Sandbox, het bedrijf dat vorige week voor zo’n 77 miljoen euro aan virtueel vastgoed heeft verhandeld in zijn metaverse.
- Hij geeft aan waarom de prijzen van digitale eigendommen aan het stijgen zijn.
- Ook bespreekt hij hoe de Web 3.0-economie kan leiden tot de creatie van nieuwe banen.
- Lees meer: De metaverse: wat is het en wat kan je ermee?
De metaverse is een nieuwe hype in de techsector en is nauw gelieerd aan de cryptowereld. Het gaat om een virtuele omgeving waarin gebruikers zich met avatars kunnen begeven en waar je games kunt spelen. Maar je kunt er ook financiële transacties doen zoals het kopen en verkopen van virtueel vastgoed. Daarbij kan je betalen in cryptovaluta.
Een cryptobedrijf dat zich op de metaverse richt is The Sandbox. In de metaverse van deze aanbieder is in de eerste week van december voor omgerekend 77 miljoen euro aan virtueel vastgoed verkocht, volgens data van DappRadar.
De hype rond het begrip metaverse is gevoed doordat Facebook-oprichter Mark Zuckerberg de naam van zijn bedrijf heeft omgedoopt tot Meta. Techbedrijven, investeerders en luxe-merken storten zich sindsdien op een ontluikende markt en analisten op Wall Street spreken al van een industrie met een potentiële waarde van duizenden miljarden dollars.
Mede-oprichter en operationeel directeur Sebastien Borget van The Sandbox heeft echter weinig op met de invulling van de metaverse zoals Meta/Facebook voor ogen heeft. “Dat is een zeer beperkte visie op de mogelijkheden die draait om gamen en werken”, zegt hij tegen Insider. “Dit wordt ook gebouwd door een bedrijf dat zijn bestaansrecht ontleent aan het verzamelen van data van gebruikers en een op advertenties gebaseerd verdienmodel.”
Natuurlijk moet ook The Sandbox, dat onlangs voor 93 miljoen dollar aan financiering ophaalde bij een investeringsfonds van Softbank, groei laten zien en inkomsten genereren. Maar volgens Borget wil het platform gebruikers belonen door waarde toe te kennen aan de content die ze creëren en de tijd die ze in de virtuele omgeving doorbrengen.
Die strategie lijkt in ieder geval te leiden tot een groei van het aantal gebruikers. Dat is toegenomen tot meer dan een miljoen sinds begin november. Het platform telt inmiddels 16.600 eigenaren van virtueel land en de transactiewaarde van verkopen op het platform is gestegen naar meer dan 70 miljoen dollar, aldus Borget.
Waarom de grondprijzen in de metaverse stijgen
De virtuele wereld van The Sandbox is ontworpen om in totaal 166.464 percelen land te bevatten. Elk stuk grond is een zogenoemd non-fungible token (NFT) Dat wil zeggen dat het is gekoppeld aan een uniek digitaal eigendomscertificaat.
Tot nu toe is 65 procent van de virtuele grond verkocht en de resterende 35 procent zal naar verwachting tot eind 2022 geleidelijk worden verkocht, zegt Borget.
De reden waarom land in de metaverse veel waard kan zijn, heeft volgens Borget vooral te maken met het gemak waarmee je kunt bouwen op virtueel onroerend goed. Of het nu gaat om virtuele huizen, winkels of games: bouwen kost in een virtuele omgeving slechts dagen of weken in vergelijking met de maanden en jaren die het kost om in de echte wereld iets te bouwen, aldus Borget.
"Bouwen in de virtuele werelden is eenvoudig", zegt hij. "Je kunt een meeslepende ervaring creëren die je verbeelding te boven gaan en die niet wordt beperkt door de wetten van de natuurkunde."
Een andere factor die de waarde van land in de metaverse opdrijft, is het potentieel van wereldwijd bereik. Terwijl fysieke beperkingen van toepassing zijn in de echte wereld, kunnen bouwers in The Sandbox-metaverse onmiddellijk worden blootgesteld aan miljoenen toeschouwers wereldwijd, stelt Borget.
Banen in de metaverse zijn in opkomst
Landeigenaren kunnen hun digitale eigendommen ook beschouwen als een bron van passief inkomen door ze te verhuren of door anderen in SAND-tokens te betalen om voor hen te bouwen. Dit zou kunnen helpen bij het ontstaan van een maakindustrie in de metaverse die kan leiden tot nieuwe banen zoals digitale architecten, huizenbouwers, gamedesigners en modeontwerpers.
De rol van een virtuele makelaar kan bijvoorbeeld inhouden dat iemand de aan- en verkoop van grond in de metaverse faciliteert en de juiste percelen vindt. Een curator zou worden belast met het identificeren van NFT-kunstwerken en bemiddeling bij de verkoop voor makers. Gidsen zouden encyclopedische kennis kunnen hebben van virtuele herkenningspunten in een metaverse.
Hoewel zo'n brede acceptatie voor de metaverse op dit moment nog ver weg lijkt, gelooft Borget dat hiermee de meest gelijkwaardige samenleving kan ontstaan die je je kunt voorstellen. Gebruikers worden in zijn optiek alleen beoordeeld op hun vaardigheden en bijdragen aan de gemeenschap. Dat is anders dan in het echte leven, waar je veel meer te maken hebt met factoren waar je geen grip op hebt.
Hij wil echter niet dat mensen 100 procent van hun tijd online doorbrengen. "Het draait allemaal om het vinden van de juiste balans tussen de fysieke wereld en de virtuele wereld", aldus Borget.
Virtuele goederen zijn geld waard, maar huidige markt is een zeepbel
Niet iedereen gelooft echter in de opkomende metaverse. Kevin Werbach, hoogleraar aan de Wharton Business School aan de Universiteit van Pennysylvania, zegt dat games als Fortnite en Second Life bewezen hebben dat virtuele goederen echt geld waard zijn. "Alles wat schaars en gewild is, kan waardevol zijn', stelt hij.
Tegelijk is hij sceptisch over de krachten die de huidige virtuele goudkoorts aandrijven. "De markt is duidelijk een zeepbel. "Er is hierbij ook enige activiteit rond metaverses en NFT's die worden aangedreven door het witwassen van geld en marktmanipulatie, zoals wash trading om waardes van virtuele goederen kunstmatig op te blazen. Ik betwijfel of iemand een goed begrip van de 'echte' markt kan krijgen, totdat deze is afgekoeld."