- Het Westen zou Russische inflatie kunnen aanwakkeren door sancties op kapitaalstromen te versoepelen, zegt econoom Sergey Aleksashenko.
- Beperkingen voorkomen een waardevermindering van de roebel, aldus de voormalige centrale bankier.
- “Maak het makkelijker om de waarde van de roebel te verlagen, import duurder te maken en druk uit te oefenen op de balansen van Russische banken.”
- Lees ook: Uitkeringen aan gewonde soldaten en smartengeld aan nabestaanden kost Rusland 6% van het staatsbudget
De VS en zijn bondgenoten blijven de duimschroeven aandraaien bij Rusland, maar juist het versoepelen van sancties zou beter werken, schrijft een Russische econoom van denktank Brookings.
In een verzameling beleidsnotities die de organisatie deze maand publiceerde, beargumenteerde auteur Sergey Aleksashenko dat het Westen de beperkingen op Russische kapitaaluitstroom zou moeten versoepelen. Dat zou kunnen leiden tot waardevermindering van de roebel, wat op zijn beurt inflatie in het hele land zou aanwakkeren.
“In plaats van het voor Russen moeilijker te maken om geld buiten het land te verplaatsen, zou men het makkelijker moeten maken om de waarde van de roebel te verlagen, importen duurder te maken en druk uit te oefenen op de balansen van Russische banken,” zei de voormalige vicegouverneur van de Bank van Rusland.
Hoewel sancties zich hebben gericht op het beperken van Ruslands aanzienlijke afhankelijkheid van olie-export, viel Aleksashenko ook de sterke afhankelijkheid van het land van importen op. Ongeveer 60 procent van de niet-voedingsgerelateerde goederen komt uit buitenlandse markten, zei hij, en hetzelfde geldt voor een kwart van de voedingsproducten.
'Dalende roebel maakt import duur'
Importkosten stijgen in de regel wanneer een munt in waarde daalt. Als sancties hierop zouden worden afgestemd, zouden Russen meer moeten betalen voor goederen, aldus Aleksashenko.
In plaats daarvan blijft de daling van de roebel momenteel beperkt. Russen kunnen immers weinig uit het buitenland halen. Aangezien Russen toegang tot buitenlandse valuta verloren na de invasie van het Kremlin in Oekraïne in 2022 door Westerse sancties, heeft de binnenlandse vraag de munt ondersteund.
Om dit om te keren, adviseerde Aleksashenko Westerse banken dat zij Russische huishoudens zouden moeten toestaan grensoverschrijdende betalingen te doen. Ook zouden zij de sancties op instituten zoals de St. Petersburg Stock Exchange en National Settlement Depository gedeeltelijk moeten versoepelen.
"Als honderdduizend Russen (of kleine bedrijven) elke maand 10.000 dollar uit Rusland overmaken via verschillende kanalen, zou de totale kapitaaluitstroom uit Rusland in één jaar 12 miljard dollar bedragen," zegt hij. "Dit bedrag is gelijk aan een korting van 6,80 dollar per vat op de prijs van jaarlijkse ruwe olie-export uit Rusland."
Oproepen tot soepelere sancties vormen geen typisch gespreksonderwerp. Onder de andere notities van Brookings zitten ook pleidooien voor precies het tegenovergestelde beleid. In één notitie benadrukte men de noodzaak van een volledig embargo op Rusland, dat alles omvat van handel tot investeringen en financiën.
Volgens de denktank zijn deze ideeën gedeeld tijdens een evenement in mei. Sindsdien heeft het Westen nóg meer beperkingen opgelegd aan Rusland, waaronder een breed sanctiepakket in juni. Deze beperkingen zijn gericht op bijvoorbeeld beurs de Moscow Exchange, die reageerde door de handel in dollars en euro's stop te zetten.