- De Europese Commissie heeft de EU-landen nieuwe sancties tegen Rusland voorgesteld, waaronder een gefaseerde olieboycot.
- Commissievoorzitter Ursula von der Leyen presenteert woensdagochtend in het Europees Parlement een nieuwe sanctiepakket.
- De Europese Commissie wil binnen een halfjaar de invoer van Russische olie verbieden.
- Lees ook: Waarom Poetin niet uit de brand geholpen kan worden door China en India, als de EU een embargo instelt op Russische olie
Na weken van gepuzzel en gepalaver komt dan toch een Europees olie-embargo tegen Rusland op tafel. De Europese Commissie heeft de EU-landen een reeks nieuwe sancties voorgesteld wegens de Russische oorlog tegen Oekraïne, mét een olieboycot.
De Europese Commissie wil binnen een half jaar de invoer van ruwe aardolie uit Rusland verbieden en voor het eind van het jaar die van benzine en andere olieproducten. Verder stelt zij voor drie grote banken af te sluiten van internationale betalingsdienst SWIFT en Europese accountants en consultants aan te pakken die Rusland helpen. Ook wil de commissie drie grote Russische tv-zenders weren.
Een van de drie banken die de toegang tot SWIFT verliest is Sberbank, veruit de grootste van het land. De andere zijn Kredietbank Moskou en de Russische Landbouwbank RusAG, melden internationale media.
De maatregelen maken deel uit van een zesde pakket sancties tegen Rusland, dat zich van de vijf voorgaande vooralsnog weinig aantrekt en de oorlog tegen Oekraïne voortzet. Ze moeten “de druk op Rusland maximaliseren en tegelijkertijd de nevenschade voor ons en onze bondgenoten minimaliseren”, zei commissievoorzitter Ursula von der Leyen in het Europees Parlement.
De EU-landen moeten de voorstellen nog goedkeuren. Zij buigen zich er later op de dag over.
Onder de vijf eerdere pakketten, met maatregelen die de Russische economie fors hebben geraakt, geeft Rusland vooralsnog geen krimp.
De EU-landen moeten vervolgens over de sancties beslissen. Hun ambassadeurs in Brussel komen daartoe woensdag bijeen. Tegen een embargo op Russische olie zijn grote bezwaren, met name van Hongarije en Slowakije die sterk afhankelijk zijn van de aanvoer uit Rusland. Ook al zou het pas over een flink aantal maanden ingaan.
De commissie stelt volgens Brusselse bronnen voor deze landen nog wat uitstel te geven. Welke landen precies voor respijt in aanmerking komen en hoeveel tijd ze precies mogen nemen is nog onduidelijk.
De nieuwe strafmaatregelen zijn "ophanden", verzekerde voorzitter Charles Michel van de raad van regeringsleiders van de EU-landen dinsdag.
Buitenlandchef Josep Borrell noemde naast "het aanpakken van de olie-import" ook het afkoppelen van meer Russische banken van het internationale betalingssysteem SWIFT en het straffen van "verspreiders van desinformatie".