De Koreaanse technologiereus Samsung verloor vrijdag op de beurs zo’n 6,5 miljard euro aan waarde. Beleggers zijn bezorgd over tragere winstgroei bij mobieltjestak door verdere prijserosie.

Samsung had geen lekkere start op de beurs in 2014. De Koreaanse technologiegigant verloor vrijdag op de beurs in Seoul 4,6 procent aan waarde. Omgerekend kwam dat neer op zo’n 6,5 miljard euro. Dat bracht de totale beurswaarde van Samsung op zo’n 135 miljard euro.

Het Zuid-Koreaanse bedrijf maakt tal van producten, uiteenlopend van computerchips en tv’s tot huishoudelijke apparaten. Maar Samsung is vooral bekend van zijn smartphones, met de Galaxy-lijn als bekendste tegenhanger van Apple’s iPhone.

Smartphones winstmaker Samsung

De mobieltjes van Samsung waren de afgelopen twee jaar goed voor meer dan de helft van de operationele winst, maar beleggers vrezen dat tragere groei bij de smartphoneverkopen Samsungs winstgevendheid gaat raken, zo meldt zakenkrant The Wall Street Journal.

Analisten rekenen voor de laatste drie maanden van 2013 gemiddeld op een een groei van de operationele winst van Samsung met 9,2 procent, tegen een winstgroei van 26 procent in het derde kwartaal.

Een reden voor de bezorgdheid over de mobieltjesverkopen bij Samsung ligt bij de felle concurrentie in het goedkopere segment, waar onder meer Chinese rivalen als Xiaomi actief zijn.

Teken aan de wand is ook dat Google's mobieltjestak Motorola deze week aankondigde de Moto X smartphone fors in prijs te verlagen. Los gaat de Moto X in de VS 399 dollar kosten, tegen een eerdere prijs van 550 dollar. Samsung's Galaxy S4 kost in de VS zonder contract ongeveer 600 dollar.

Aziatische beurzen lager

De Aziatische aandelenbeurzen gingen vrijdag omlaag in navolging van de lagere slotstanden op Wall Street. Ook zorgde een afzwakkende groei van de dienstensector in China voor een negatieve stemming onder beleggers.

Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat het groeitempo van de dienstensector in China in december is afgezwakt naar het laagste niveau sinds augustus 2013. De inkoopmanagersindex, die de bedrijvigheid in de sector weergeeft, nam af tot 54,6, van 56 in november. Een stand van 50 of meer wijst op groei, daaronder op krimp. Eerder deze week liet de inkoopmanagersindex van de omvangrijke Chinese industrie ook al een afname zien.

In Hongkong noteerde de Hang Seng-index circa 2 procent lager in de middaghandel en de Kospi in Seoul verloor 1,1 procent. De All Ordinaries in Sydney leverde 0,3 procent in en de Chinese Shanghai Composite daalde 1,3 procent. De aandelenbeurs in Tokio was vrijdag gesloten.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl