- Woensdag heeft Samsung de drie nieuwe Galaxy S22-modellen en de Galaxy Tab S8-tablets gelanceerd tijdens z’n Galaxy Unpacked evenement.
- Ook werd bekend dat de Galaxy Note-lijn stopgezet zal worden; ter vervanging komt de nieuwe S22 Ultra wel met de speciale S pen-stylus.
- Met de nieuwe modellen zet Samsung in op het duurdere segment van de markt en lijkt het de strijd met concurrent Apple aan te binden.
- Lees ook: Na 10 jaar Samsung over naar Apple – dit zijn 3 dingen die ik mis bij het gebruik van mijn nieuwe iPhone 13 Pro
Samsung heeft woensdag op zijn Galaxy Unpacked-evenement de nieuwe Galaxy S22-smartphones en Galaxy Tab S8-tablets gelanceerd. Met deze apparaten gaat Samsung de strijd aan met de grootste concurrent Apple en met Chinese bedrijven als Xiaomi en Huawei.
De nieuwe Galaxy S22 lijn heeft drie nieuwe modellen: de standaard S22, een iets duurdere S22+ en de meest luxe van het stel, de S22 Ultra. De S22 Ultra wordt geleverd met een speciale S pen-stylus die, voor het eerst, precies in de telefoon past. Met de S pen kan er op de telefoon geschreven of getekend worden.
Deze S pen was eerder al onderdeel van de telefoons en tablets uit de Note-reeks, maar die line-up lijkt later dit jaar te worden stopgezet om plaats te maken voor de S22.
De belangrijkste specs van de Galaxy S22
Qua uiterlijk is er niet heel veel veranderd aan de Galaxy S22 ten opzichte van zijn voorganger, dat bleek vorige week al uit uitgelekte documenten over de lancering.
De nieuwe toestellen zijn iets kleiner en lichter dan de S21-modellen. Zo heeft de S22 een 6,1-inch scherm en weegt deze 2 gram minder dan zijn voorganger (de S21 was 6,2-inch en 169g). De S22+ gaat ook 0,1 inch en 5 gram omlaag (was 6,7-inch en 200g). De S22 Ultra blijft vrijwel gelijk met een 6,8-inch scherm en een gewicht van 228g (was 227g).
De twee goedkopere modellen komen met Flat FHD+ schermen met een resolutie van 2340x1080 pixels en een verversingssnelheid van 120Hz. De S22 Ultra heeft net als z'n voorganger een QHD+-scherm van 1440×3080 pixels en een verversingssnelheid van 120Hz. Alle drie de modellen draaien op op een Exynos 2200-processor.
Ook is er bij de S22 keuze uit meer kleuren. Naast de standaard phantom black, silver, violet en pink, kan er nu ook gekozen worden uit burgundy, green, graphite, sky blue, cream en red.
De S22's komen met bijna dezelfde camera's als de S21's
Wat de camera's betreft zijn de Samsung S22 en S22+-modellen beide uitgerust met een camerasysteem met drie lenzen, waaronder een 12-megapixel ultra-wide camera, een 50-megapixel hoofdlens, een 10-megapixel telesensor en een 10-megapixel selfiecamera.
De S22 Ultra heeft een 108-megapixel hoofdcamera en 10- en 12-megapixel telelenzen, vergelijkbaar met de andere S22-modellen. Wel heeft de Ultra een betere selfiecamera met een 40 megapixelsensor en betere zoom, 10x optische zoom en 100x digitale zoom met AI Super Resolution-technologie. Z'n voorganger had 3x optisch en 30x digitaal.
De S22 heeft een 3700mAh-accu die op te laden is met 25W. De S22+ heeft een 4500mAh-accu die op te laden is met 45W en de S22 Ultra komt met eenn 5000mAh-accu. Samsung levert de telefoons wel zonder adapter.
De twee goedkopere modellen komen uit met 8GB Lpddr5-geheugen en met 128GB of 256GB UFS-opslag. Voor de Ultra kun je kiezen uit 128GB, 256GB, 512GB of 1TB UFS-opslag.
De Galaxy Tab S8-tablets
Samsung lanceerde woensdag ook drie nieuwe tablet modellen, waarvan de Galaxy Tab S8 Ultra het meest opvalt. De nieuwe S8 Ultra is een flink apparaat met een enorm 14,6-inch scherm. Ondanks zijn afmetingen is de tablet volgens Samsung licht: het apparaat weegt ongeveer de helft minder dan een laptop met dezelfde grote. De S8 en S8+ hebben net als hun voorgangers een 11-inch en een 12,4-inch beeldscherm.
Het bedrijf richt zich met de nieuwe lijn sterk op de opnamemogelijkheden van het duurste model. De S8 Ultra heeft een dual-lens en een 12-megapixel frontcamera met een beeldhoek van 120-graden. De microfoon van het toestel pikt ook geluid op uit drie verschillende richtingen, wat volgens Samsung ongewenste achtergrondgeluiden bij videogesprekken zal helpen verminderen.
Samsung presenteerde ook speciale, nieuwe functies die productiviteit en multitasking moeten verhogen, waaronder het kunnen synchroniseren en delen van notities en bestanden tussen verschillende Samsung-apparaten. Het bedrijf lijkt daarmee Apple gebruikers te willen weglokken van hun geliefde iPads.
De nieuwe Galaxy modellen zijn per maart in Nederland verkrijgbaar
De nieuwe smartphones van Samsung zullen vanaf begin maart beschikbaar zijn in Nederland en zullen iets goedkoper uitvallen dan hun voorgangers. Een instapmodel Galaxy S22 zal 849 euro gaan kosten en de Galaxy S22+ 1.049 euro. De Galaxy S22 Ultra zal in de schappen komen te liggen voor een prijs vanaf 1.249 euro.
De nieuwe tablets zijn eind deze maand al verkrijgbaar in ons land. De Galaxy Tab S8 Ultra zal verkocht worden voor 1.149 euro, terwijl de S8 en S8+ geprijsd zijn voor respectievelijk 749 en 949 euro. Alle nieuwe toestellen van Samsung kunnen vanaf woensdag in de voorverkoop besteld worden.
Later dit jaar zal Samsung ook nieuwe vouwbare telefoons van de Galaxy Z-serie op de markt brengen.
Samsung mikt op hoger segment van de markt
Met de Galaxy S22 serie lijkt Samsung zich meer te gaan focussen op het duurdere segment van de markt. Volgens topman TM Roh van het Zuid-Koreaanse bedrijf zal dat de komende tijd ook de strategie blijven. Volgens hem heeft de sector door de pandemie enorme veranderingen doorgemaakt "die anders wel tien jaar hadden kunnen duren".
"Dat komt doordat consumenten noodgedwongen meer thuis zaten en dus hun smartphones langer en op meer manieren zijn gaan gebruiken dan voorheen", zegt Roh in een interview met persbureau Bloomberg. Daardoor zijn consumenten volgens hem weer eerder bereid om een nieuwe telefoon te kopen, zodat ze beter kunnen gamen of betere videogesprekken kunnen voeren.
Samsung was vorig jaar de belangrijkste producent van smartphones met bijna 275 miljoen verscheepte mobieltjes en een wereldwijd marktaandeel van 20 procent. Dat lukte het bedrijf ondanks het tekort aan chips waar veel sectoren mee kampen. Roh verwacht dat de situatie wat betreft tekorten aan onderdelen dit jaar zal verbeteren.