De Samsung Galaxy A51 is het best verkochte Android-toestel ter wereld in het eerste kwartaal van 2020.
Het middenklassetoestel is in Nederland inmiddels verkrijgbaar voor een prijs net onder de 300 euro.
De Galaxy A51 is een prima allrounder, met een uitstekend scherm en goede camera.
De processor is aan de trage kant. Bij normaal gebruik hapert de A51 af en toe. Dat roept de vraag op hoelang de telefoon meegaat.
Bij smartphones in het middensegment moeten fabrikanten een afweging maken. Het toestel volproppen met de nieuwste snufjes kan niet voor een prijs tussen 300 en 500 euro, dus je moet keuzes maken. Wat vind je belangrijk in een telefoon?
Apple kiest met de relatief goedkope iPhone SE bijvoorbeeld voor uitstekende prestaties door dezelfde chip als in de iPhone 11 mee te leveren. De rest van de iPhone 8 – ontwerp, scherm, accuduur en camera – was goed genoeg, dus daar is niks aan veranderd.
Met de Pixel 3a legt Google de nadruk op lange softwareondersteuning en de camera die voortreffelijke foto’s maakt. Dat gaat ten koste van de behuizing (plastic) en het ontwerp (ongeïnspireerd).
Samsung maakt zijn eigen afweging met de Galaxy A51, sinds de introductie in januari het best verkochte Android-toestel ter wereld. De prijs van de A51 is inmiddels gezakt tot net onder de 300 euro. Kopers krijgen daarvoor een smartphone met een prachtig groot scherm en een camerasysteem met drie lenzen. Maar de prestaties laten wat te wensen over.
Lees hieronder waar de Galaxy A51 excelleert en waar het Samsung-toestel steekjes laat vallen.
Specificaties
- Scherm: 6,5 inch, 2.400 bij 1.080 pixels, 60 Hz AMOLED
- Processor: Exynos 9611
- Geheugen en opslag: 4 GB RAM en 128 GB opslag, uit te breiden tot 512 GB via een microsdkaart
- Camera's: 48-megapixel standaardlens, 12-megapixel groothoeklens, 5-megapixel macrolens
- Selfiecamera: 32 megapixel
- Accu: 4.000 mAh
Ontwerp en scherm
Meer premium dan de Galaxy A51 wordt het bijna niet voor een telefoon in deze prijsklasse. Het toestel heeft qua ontwerp alles wat je in een twee keer zo dure smartphone ook tegenkomt: nauwelijks randen rondom het scherm, een cameragat en een glazen achterkant.
Samsung staat bekend om zijn fantastische schermen en de Galaxy A51 stelt wat dat betreft niet teleur. Het AMOLED-display is helder, kleurrijk en met 6,5 inch in doorsnee lekker groot.
Twee dingen verraden dat de Galaxy A51 een middenklasser is: het toestel is lichter en dunner dan de huidige vlaggenschepen. Die zijn de afgelopen jaren juist iets zwaarder en dikker geworden doordat fabrikanten steeds meer snufjes en grotere accu's in de toestellen stoppen.
Maar dunner en lichter is zo slecht nog niet. De Galaxy A51 voelt prettig aan.
Prestaties en accuduur
De Galaxy A51 is geen snelheidsmonster. De prestaties zijn zeker niet slecht, maar ook niet indrukwekkend. Het laden en gebruiken van apps gaat over het algemeen soepel, maar af en toe hapert het toestel bij normaal gebruik. Een game waar veel rekenkracht voor nodig is zoals Asphalt 9 kan de Galaxy A51 goed aan.
De bescheiden prestaties komen overeen met de Geekbench-test die de processorsnelheid meet, zowel voor een enkele kern als met meerdere processorkernen tegelijk.
De Samsung Galaxy A51 scoort 347 op één kern en 1.305 op de multicoretest. Dat komt overeen met de Google Pixel 3a, een smartphone uit 2019. De Galaxy A50 uit datzelfde jaar behaalde vergelijkbare scores. Kortom: De Galaxy A51 presteert nauwelijks beter dan zijn voorganger, terwijl je dat misschien wel zou verwachten.
Wat wel goed is, is de accuduur van de Galaxy A51. Een dag op een volle accu haal je makkelijk. Dat is een van de voordelen van een iets mindere processor: die trekt de batterij minder snel leeg.
Dat is een van de klachten over de nieuwe iPhone SE. Apple heeft zijn krachtigste chipset in het toestel gestopt, maar ook een relatief kleine accu.
Geen draadloos opladen of supersnelle laders bij de Galaxy A51. Dat soort functies zijn voorlopig voorbehouden aan de topmodellen in smartphoneland. Je krijgt een vrij standaard snellader van 15 watt meegeleverd die de klus klaart.
De vingerafdrukscanner achter het scherm doet het prima. Hij is snel en accuraat. Gezichtsherkenning werkt ook goed.
Camera's
De Galaxy A51 maakt prima foto's waar de meeste mensen tevreden mee zullen zijn. De tekortkomingen van de camera zie je pas als je de foto's vergelijkt met die van toptoestellen als de iPhone 11. Of de Pixel 3a, die een puike camera heeft voor een middenklassetoestel.
Deze situatie met veel contrast tussen de zonverlichte bosjes en de donkere kruiwagen is een uitdaging voor veel camera's. In de foto van de A51 zit veel detail, zowel in de lichte als donkere delen.
De kleuren en belichting kunnen soms iets beter. Deze foto van een bloeiende struik is flets en overbelicht.
Deze foto van de Pixel 4 XL geeft beter weer hoe de situatie was.
In andere gevallen presteert de Galaxy A51 weer beter dan de Pixel 4 XL. Hier de foto van de A51:
En hier hetzelfde tafereel met de Pixel 4 XL. De foto ziet er gewoonweg minder goed uit.
De Galaxy A51 heeft een ultragroothoeklens. Een leuke optie die de Pixel-telefoons en de iPhone SE niet hebben. Helaas zijn de foto's niet erg scherp, zijn de kleuren verzadigd en lijken voorwerpen boller door de lensvervorming.
En deze foto is genomen met de macrolens.
Voor een telefoon van minder dan 300 euro maakt de Galaxy A51 prima foto's. De Pixel-telefoons (inclusief de Pixel 3a) en de iPhone SE hebben iets betere camera's, maar de A51 zit daar vlak achter. En dan krijg je er een ultragroothoeklens bij.
Het grootste nadeel van de Galaxy A51: de prestaties
De Galaxy A51 is een prima allrounder met een uitstekend OLED-scherm en goede camera.
Het enige waar het toestel het laat liggen is de processor. De telefoon hapert nu al af en toe bij normaal gebruik. Dat voorspelt weinig goeds voor over een paar jaar.
Als de Galaxy A51 traag is in het dagelijks gebruik, dan maken de uitstekende bouwkwaliteit, een prachtig scherm en camerasysteem met drie lenzen weinig meer uit.
De snelheid van de processor is niet iets waar je te veel op wilt bezuinigen. Dit bepaalt in grote mate hoelang een telefoon meegaat. Samsung heeft wat dat betreft niet de juiste afweging gemaakt met de Galaxy A51.
Lees meer over technologie:
- De iPhone SE is precies wat Apple nodigt heeft in de strijd met Android: een razendsnel toestel voor een aantrekkelijke prijs
- Googles nieuwe Pixel Buds klinken beter dan de AirPods, maar zijn uiteindelijk te duur voor wat je krijgt
- Apples 13-inch MacBook Pro heeft eindelijk een goed toetsenbord, toch is de MacBook Air voor de meeste mensen een betere koop