De voor het kabinet belangrijke oppositiepartijen als CDA en ChristenUnie zijn zeer teleurgesteld over de opstelling van Diederik Samsom woensdag tijdens de Algemene Beschouwingen, het jaarlijkse debat over de begroting van volgend jaar.

Volgens Sybrand Buma (CDA) en Arie Slob (ChristenUnie) lijkt Samsom niet bereid tot het sluiten van compromissen met de oppositie, terwijl het kabinet de oppositie wel nodig heeft in de Senaat. “Echt, u zoekt het maar uit”, zei Buma op een gegeven moment in het debat tegen Samsom.

Buma en Slob wezen op het verschil tussen Samsom en Zijlstra. Die hamerde steeds op de overeenkomsten en stelde bereid te zijn tot aanpassingen van de begroting, mits het bezuinigingsbedrag van 6 miljard euro wordt gehaald. Zijlstra is ook bereid elementen van het sociaal akkoord dat het kabinet in april sloot met werkgevers en werknemers sneller uit te voeren.

Samsom wil dat niet op het gebied van het ontslagrecht en de WW, maar wil wel delen versnellen die leiden tot meer werkgelegenheid, zoals het banenplan van Asscher. Maar het CDA wil dat hele plan terugdraaien.

Hoop gevestigd op Rutte

Volgens Buma was Samsom in het debat vooral “drammerig bezig met zijn eigen gelijk”. Hij heeft nu zijn hoop gevestigd op een flexibeler opstelling van premier Mark Rutte, die donderdag antwoordt in het debat. Slob constateerde dat Samsom “weinig beweeglijk” was. “Eerlijk gezegd vind ik dat onbegrijpelijk.”

D66-leider Alexander Pechtold zag wel een heel klein beetje ruimte bij Samsom. Hij sprak van een "klein kiertje, maar er moet nog heel veel gebeuren". Als voorbeeld noemde hij dat Samsom niet meer zegt dat de afspraken in het sociaal akkoord over het ontslagrecht en de WW staan als een huis.

Buma liet op aandringen van VVD-fractieleider Zijlstra weten zelf wel te willen bewegen in onderhandelingen met de coalitie, mits er niet genivelleerd wordt. Zijlstra nodigde hem daarop uit voor een "kopje koffie".

Aanvaring met Wilders

Het debat begon woensdag weer, zoals zo vaak de laatste jaren, met een harde aanvaring tussen PVV-leider Geert Wilders en andere politici, dit keer vooral Alexander Pechtold (D66) en Arie Slob. Wilders diende ook een motie van wantrouwen in tegen het kabinet, die bij een stemming de steun kreeg van de SP en de Partij voor de Dieren.

De top van de coalitie zal woensdagavond overleggen over wat premier Mark Rutte de oppositie donderdag kan bieden als hij antwoord geeft op de vragen van de fractievoorzitters in de Kamer.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl