- Oprichter Sam Bankman-Fried van de failliete cryptobeurs FTX is opgepakt op de Bahama’s, zo hebben de autoriteiten ter plekke bekendgemaakt.
- De arrestatie volgt op de kennisgeving van de Verenigde Staten dat er een strafrechtelijke vervolging is ingesteld tegen de voormalige cryptoheld.
- Volgens The New York Times is Bankman-Fried aangehouden op verdenking van fraude en witwassen.
- Lees ook: Baas cryptobeurs Coinbase bikkelhard over gevallen cryptoheld Sam Bankman-Fried: ‘Deze vent heeft voor $10 miljard fraude gepleegd: waarom wordt hij met fluwelen handschoenen aangepakt?’
Oprichter Sam Bankman-Fried van de failliete cryptobeurs FTX is opgepakt op de Bahama’s, hebben de lokale autoriteiten bekendgemaakt.
De arrestatie volgt op de kennisgeving van de Verenigde Staten dat er een strafrechtelijke vervolging is ingesteld tegen Bankman-Fried, aldus de overheid van de eilandengroep. Die laat in een verklaring weten bovendien te verwachten dat de Verenigde Staten om zijn uitlevering zullen vragen.
“De Bahama’s en de Verenigde Staten hebben een gedeeld belang bij het ter verantwoording roepen van alle personen die banden hebben met FTX en die mogelijk het vertrouwen van het publiek hebben geschonden en de wet hebben overtreden”, aldus minister-president Philip Davis van de Bahama’s.
Een woordvoerder van de Amerikaanse openbaar aanklager in New York bevestigt aan persbureau Reuters de aanhouding van Bankman-Fried, maar weigert aan te geven welke verdenkingen er tegen hem zijn. Die worden waarschijnlijk dinsdag naar buiten gebracht.
The New York Times meldt op basis van een anonieme bron dat het zou gaan om fraude en witwassen.
Beurswaakhond SEC spreekt van oplichting
De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft Bankman-Fried dinsdag beschuldigd van oplichting van investeerders.
Volgens de klacht van de federale beurswaakhond heeft Bankman-Fried meer dan 1,8 miljard dollar opgehaald via een "georkestreerde regeling om investeerders te bedriegen". Hij zou het geld gebruikt hebben voor risicovolle investeringen, het aankopen van landgoed en het doen van grote politieke donaties. De SEC spreekt van "jarenlange fraude" via een kaartenhuisconstructie.
Volgens de SEC heeft Bankman-Fried zijn handelsbedrijf Alameda voorzien van een onbeperkte kredietlijn, gefinancierd door de klanten van het FTX-platform.
Bankman-Fried ontkent schuld
De Amerikaanse justitie liet eerder weten te onderzoeken of de ondernemer fraude heeft gepleegd. Aanklagers richten zich vooral op het overhevelen van geld naar de Bahama's rond het moment van een aanvraag voor faillissementsbescherming, zeiden ingewijden eerder tegen persbureau Bloomberg.
FTX ging failliet omdat het bedrijf niet genoeg geld had om de tegoeden van gebruikers terug te kunnen betalen. Dat kwam onder meer omdat klantentegoeden van FTX naar investeringsfonds Alameda, dat ook van Bankman-Fried was, werden overgeheveld. Daar kwam het vast te zitten in investeringen. Mogelijk is daarbij fraude gepleegd.
Ook is sprake van mogelijke marktmanipulatie. Bankman-Fried zou verschillende aan- en verkopen hebben gedaan die leidden tot de neergang van de TerraUSD-cryptomunt en de bedrijven die daarbij betrokken waren.
De 30-jarige Bankman-Fried heeft in een reeks interviews geen schuld bekend. Die gesprekken werden vaak via een videoverbinding vanuit de Bahama's gehouden, waar het hoofdkantoor van zijn bedrijf is gevestigd. Hij stelt dat er te weinig controles waren en dat hij en zijn medebestuurders het overzicht kwijt waren geraakt.
Strafrechtelijk onderzoek naar cryptobeurs Binance vertraagt door onenigheid aanklagers
Niet alleen FTX, maar ook concurrent Binance kan rekenen op de belangstelling van de Amerikaanse justitie. De cryptobeurs en diens topman Changpeng Zhao hebben te maken met een strafrechtelijk onderzoek wegens onder meer witwasverdenking.
Het onderzoek wordt vertraagd door onenigheid tussen de verschillende afdelingen van het Amerikaanse ministerie van Justitie, zo meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden.
Ongeveer de helft van de federale aanklagers die zich met de zaak bemoeien, vindt dat er inmiddels genoeg bewijs is om stappen te nemen tegen Binance en Zhao. Anderen zijn juist van mening dat er meer tijd nodig is om het verzamelde bewijs te overwegen.
Indien de autoriteiten overgaan tot actie, kan dat de zoveelste klap worden voor de al gehavende cryptosector.