OpenAI, de maker van de populaire AI-bot ChatGPT, wil zijn bedrijfsstructuur veranderen van een non-profit naar een commercieel model, zo melden Amerikaanse media.

Het bedrijf doet dit in een poging aantrekkelijker te worden voor externe investeerders, aldus het persbureau Reuters op basis van goedgeïnformeerde bronnen – en daar lijkt CEO Sam Altman financieel aardig wat garen bij te spinnen.

OpenAI geeft Altman mogelijk 7 procent van de aandelen van het bedrijf, schrijft persbureau Bloomberg, dat zich baseert op ingewijden.

OpenAI zou volgens Bloomberg met investeerders hebben gesproken over het ophalen van een investering tegen een waardering van 150 miljard dollar. Altmans belang krijgt daardoor een omvang van liefst 10,5 miljard dollar, afhankelijk van hoe de aandelenbeloning uitpakt.

OpenAI voortaan 'belast met maken winst'

Een nieuw opgerichte, commerciële entiteit zou gestructureerd kunnen worden als een zogenoemde public-benefit corporation, aldus Bloomberg. Dit houdt in dat een bedrijf wel winst maakt, maar als doel heeft een positieve impact op de maatschappij te maken.

Het concern zal dan ook worden "belast met het maken van winst en het helpen van de maatschappij", aldus Bloomberg, dat benadrukt dat de specifieke details nog onderwerp van discussie zijn. De huidige non-profit-onderneming zal een minderheidsbelang in het nieuwe commerciële bedrijf krijgen, aldus Reuters.

De nieuwe zakelijke structuur plaveit voor OpenAI mogelijk de weg richting een beursgang, aldus een durfinvesteerder tegen Business Insider.

Het bedrijf wordt al sinds jaar en dag bestuurd door een bestuur dat namens de non-profitorganisatie optreedt. Dat is een overblijfsel van OpenAI's oorspronkelijke lancering als non-profitorganisatie in 2015.

Sam Altman verdient nu slechts $65.000

Altman heeft nooit eerder aandelen in OpenAI gehad. Zijn salaris bedraagt slechts 65.000 dollar per jaar, schreef The Wall Street Journal in juni. Vorig jaar zei Altman nog dat het hem niet interesseert dat hij geen aandelen in het bedrijf heeft, omdat hij "genoeg geld" heeft.

Hij heeft dan ook aardig wat vermogen opgebouwd door zijn investeringen in eerdere bedrijven. Altman zou 2,8 miljard dollar aan vermogen hebben door slimme investeringen, becijferde The Wall Street Journal eerder dit jaar. De ondernemer investeerde in zowel Stripe, Airbnb als Reddit.

OpenAI reageerde niet op persvragen van Business Insider. Tegen persbureau Reuters zei een woordvoerder: "We blijven ons richten op AI die iedereen helpt, en we werken hard met onze board om er zeker van te zijn dat we het best gepositioneerd zijn om in onze missie te slagen. De non-profit is essentieel voor onze missie en zal blijven bestaan."

De potentiële veranderingen volgen op een jaar dat voor het leiderschap van OpenAI tumultueus was. Het bestuur probeerde Altman in november 2023 plots, zonder succes, te wippen. Verscheidene bestuurders uitten hun twijfels over Altmans aanpak en wilden dat de topman voorzichtiger te werk zou gaan. Na een paar dagen trok Altman echter aan het langste eind en keerde hij terug als CEO.

Ontevreden wetenschappers verlaten OpenAI

Een trits aan hooggeplaatste onderzoekers bij OpenAI verliet sindsdien het bedrijf, uit onvrede met de agressieve aanpak rondom de ontwikkeling van AI. Hoofdwetenschapper Ilya Sutskever en hoofd zakelijke afstemming Jan Leike verlieten het bedrijf in mei en president Greg Brockman kondigde aan dat hij een sabbatical neemt tot het einde van het jaar.

Hoofd technologie Mira Murati liet woensdag weten ontslag te nemen, omdat ze de "tijd en ruimte" wilde nemen om "mijn eigen overdenking" te doen.

"OpenAI is zowel het meest fascinerende als het meest angstaanjagende bedrijf van onze tijd", zegt AI-investeerder Matt Turck van durfinvesteerder FirstMark tegen Business Insider. "Daarmee bedoel ik dat het bedrijf ontzettend belangrijk werk doet, waarbij het sommige van de meest indrukwekkende producten ooit maakt - terwijl het bedrijf continu op de rand van implosie staat."

Een mogelijke uitbetaling van aandelen aan Altman lijkt de investeerder desalniettemin goed nieuws voor het bedrijf. Het "voelt als de noodzakelijke normalisatie van OpenAI richting een gebruikelijke zakelijke structuur, wat de weg plaveit naar een beursgang".

LEES OOK: ChatGPT-maker OpenAI heeft bij nieuwe geldronde waarde van naar verluidt $150 miljard – dat is ongeveer de helft van ASML