- De salderingsregeling voor zonnepanelen blijft voorlopig bestaan.
- Een wetsvoorstel om de regeling vanaf 2025 stapsgewijs af te bouwen krijgt geen meerderheid in de Eerste Kamer.
- Senatoren van BBB en GroenLinks-PvdA vrezen dat zonder de regeling de aanschaf van zonnepanelen buiten bereik komt van mensen die minder te besteden hebben.
- Lees ook: Gaat de salderingsregeling voor zonnepanelen echt verdwijnen? Dit kan je mislopen
De gunstige salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen blijft voorlopig bestaan.
Een wetsvoorstel om de regeling vanaf 2025 stapsgewijs af te bouwen krijgt geen meerderheid in de Eerste Kamer. De twee grootste fracties, BBB en GroenLinks-PvdA, laten weten tegen te gaan stemmen.
Tijdens het debat over het wetsvoorstel vorige week werd al duidelijk dat deze partijen, die in de Tweede Kamer tegen hadden gestemd, ook in de senaat grote bedenkingen hadden. Zij vrezen onder meer dat zonder de salderingsregeling de aanschaf van zonnepanelen buiten bereik komt van mensen die minder te besteden hebben.
Afschaffen salderingsregeling zonnepanelen kan huishoudens €500 per jaar kosten
Klimaat- en energieminister Rob Jetten meent dat de minimale terugleververgoeding in de wet voldoende bescherming biedt. Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren veel goedkoper en efficiënter geworden, waardoor mensen hun investering ook met de nieuwe regeling in zo’n zeven jaar kunnen terugverdienen. Dat maakt de salderingsregeling overbodig, vindt het demissionaire kabinet.
Senator Ferd Crone van GroenLinks-PvdA gaf vorige week tijdens het debat over de salderingsregeling in de Eerste Kamer al aan te twijfelen aan de berekeningen van zijn partij. GroenLinks-PvdA wil de salderingsregeling niet afschaffen, "net nu eigenlijk de lage inkomens en huurders aan de beurt komen". De minister is volgens Crone ook niet met alternatieven gekomen om ook deze groep te helpen. Hij vreest daarnaast dat het ten koste gaat van de betrokkenheid van burgers bij het klimaatbeleid als de regeling op termijn verdwijnt.
Het behoud van de salderingsregeling "lijkt misschien een sympathieke keuze", reageert klimaatminister Rob Jetten. "Maar die gaat uiteindelijk heel veel mensen benadelen." Vooral mensen zonder zonnepanelen zijn volgens hem de klos, omdat zij opdraaien voor de inkomsten die energiebedrijven door de regeling mislopen. En mensen met panelen zullen vaker een terugleververgoeding gaan betalen.
Daarnaast zadelt de Eerste Kamer hiermee het toekomstige kabinet op met een extra financieel probleem, waarschuwt Jetten. De schatkist loopt door de salderingsregeling per jaar zo'n 700 miljoen euro aan energiebelasting mis.
De prijs die je van de energieleverancier krijgt voor het terugleveren van zonnestroom komt zonder salderingsregeling gelijk te staan aan de zogenoemde 'kale terugleververgoeding'. Om een idee te geven: reguliere stroomprijzen liggen momenteel rond de 0,30 euro per kWh inclusief belastingen. De kale terugleververgoedingen liggen daarentegen rond de 0,05 euro per kWh.
Business Insider Nederland berekende eerder dat het afschaffen van de salderingsregeling huishoudens per jaar ruim 500 euro kan kosten (op basis van het terugleveren van 2.100 kWh stroom).