- Netbeheerder Liander wil dat de gunstige subsidieregeling voor zonnepanelen versneld wordt afgeschaft.
- De zogenoemde salderingsregeling wordt vanaf 2023 versoberd en verdwijnt in 2031.
- De netbeheerder vindt dat er een alternatieve subsidie moet komen voor de aanschaf van accu’s voor thuisopslag.
- Lees ook: Subsidies voor energiezuinige woning in 2022: extra bijdrage voor isolatie en warmtepomp, kortere terugverdientijd door hoge gasprijs
De gunstige zogeheten salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen moet sneller worden afgeschaft. Dat vindt netbeheerder Liander, die actief is in grote delen van Nederland.
De organisatie zegt dat door deze regeling de vraag naar zonnepanelen zo snel is toegenomen, dat het al volle elektriciteitsnet steeds voller raakt. In plaats van de regeling zouden huishoudens subsidie moeten krijgen voor het kopen van thuisbatterijen, zodat zonne-energie op de plek wordt gebruikt waar deze is opgewekt.
Met de salderingsregeling, die de overheid de komende jaren gaat afbouwen, krijgen huishoudens energie vergoed die zij opwekken, maar niet gebruiken. Deze stroom wordt dan teruggegeven aan het elektriciteitsnet. Maar op steeds meer plekken in het land zit dat net vol, aldus Liander.
Subsidie voor thuisbatterij
Gunstiger zou volgens de netbeheerder zijn als huishoudens hun eigen energieoverschot thuis opslaan en dit gebruiken zodra ze dit wel nodig hebben. En voor de aanschaf van de benodigde batterijen van vaak minstens zo’n 5000 euro moet de overheid subsidie geven, is het idee.
Liander zag in zijn werkgebied - de provincies Friesland, Noord-Holland, Flevoland, Gelderland en een deel van Zuid-Holland - het aantal zonnepanelen vorig jaar met 33 procent stijgen vergeleken met een jaar eerder. Die toename was vergelijkbaar met eerdere jaren. De verwachting is dat deze stijging nog wel even doorzet, aldus een woordvoerder. Bij Liander heeft ongeveer een op de vijf huishoudens en ondernemers nu zonnepanelen.
Grote zonnedaken en -weiden kwamen er vergeleken met 2020 minder bij. Wel gaven de nieuwe daken en weiden samen meer energie af, waardoor het gemiddelde vermogen per zonnedak hoger kwam te liggen. Liander zegt dat dat vooral komt door het plaatsen van meer panelen op een plek.
Salderingsregeling wordt vanaf 2023 afgebouwd
De huidige regeling werkt zo: met zonnepanelen kun je stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Voor de energierekening wordt het saldo van de verbruikte stroom en de teruggeleverde stroom afgerekend.
Wanneer je als particulier in een jaar 3.500 kilowattuur (kWh) stroom verbruikt en 1.000 kWh teruglevert, betaal je over het nettoverbruik van 2.500 kWh. Deze salderingsregeling is zeer gunstig, omdat de verbruikte en geleverde stroom worden afgerekend tegen hetzelfde tarief, inclusief belastingen.
De salderingsregeling voor zonnepanelen gaat op de schop vanaf 2023. Dat betekent dat je als particulier met zonnepanelen een lagere vergoeding krijgt als je stroom teruglevert aan het net. In 2031 moet de salderingsregeling helemaal zijn afgebouwd.
De regeling wordt versoberd, omdat zonnepanelen de laatste jaren veel goedkoper zijn geworden. Daardoor is minder stimulering nodig, volgens de overheid.