Het fiscale voordeel van zonnepanelen wordt fors kleiner als de zogenoemde salderingsregeling in 2027 wordt afgeschaft, zoals het kabinet-Schoof beoogt. Maar de partijen VVD en SP vinden dat energieleveranciers dan ook geen extra kosten meer mogen rekenen voor stroom die wordt teruggeleverd.

Momenteel is het zo dat wie zonnepanelen heeft, altijd voordeel geniet als zonnestroom direct wordt gebruikt in het huishouden. Dit betekent simpelweg dat je kosten bespaart die je anders zou hebben aan de afname van stroom van je energieleverancier.

Daarnaast geldt de salderingsregeling, waarmee je stroom die je teruglevert aan de energieleverancier en stroom die je afneemt van de energieleverancier tegen elkaar kunt wegstrepen. Hiervoor wordt momenteel in beide gevallen met het reguliere stroomtarief gerekend (bijvoorbeeld 0,30 euro per kWh), waardoor je simpelweg de volumes tegen elkaar wegstreept.

Veel energieleveranciers rekenen inmiddels echter ook terugleverkosten voor zonnestroom, waardoor er een kostenpost bijkomt voor de teruggeleverde stroom.

Stel nu dat je evenveel stroom teruglevert aan de energieleverancier als je afneemt. Je wekt op jaarbasis met zonnepanelen 2.150 kWh op. Je verbruikt je 700 kWh direct. Daarnaast lever je 1.450 kWh terug aan de energieleverancier én neem je ook 1.450 kWh af.

Op basis van de salderingsregeling mag je de teruggeleverde stroom wegstrepen tegen de afgenomen stroom, tegen het reguliere stroomtarief van bijvoorbeeld 0,30 euro per kWh. Daarnaast betaal je een bedrag over de teruggeleverde stroom. Bij energieleverancier Vattenfall is dit bijvoorbeeld 139 euro, als je 1.450 kWh per jaar teruglevert.

Als de salderingsregeling wegvalt, krijgt je voor de teruggeleverde 1.450 kWh niet meer het reguliere stroomtarief van 0,30 euro per kWh als vergoeding, maar een veel lagere 'kale' stroomprijs van bijvoorbeeld 0,12 euro per kWh. Hoe dat financieel precies kan uitpakken, kun je in dit artikel van Business Insider lezen.

Einde salderingsregeling zonnepanelen: ook geen terugleverkosten meer?

VVD en SP vinden echter dat er met de voorgenomen afschaffing van de salderingsregeling voor zonnestroom, moet ook een einde komen de terugleverkosten die energieleveranciers rekenen, dus de 139 euro uit het bovenstaande voorbeeld. Ze willen een verbod op dergelijke terugleverkosten wettelijk willen vastleggen.

Energiebedrijven hebben massaal terugleverkosten voor zonnestroom ingevoerd, omdat ze naar eigen zeggen op ongunstige momenten stroom van klanten met zonnepanelen moeten afnemen: er is dan relatief veel aanbod van zonnestroom en weinig vraag naar stroom op de markt, waardoor de energieleveranciers bij het doorverkopen van de zonnestroom verlies kunnen lijden.

Door een terugleververgoeding te vragen, voorkomen energieleveranciers naar eigen zeggen dat het financiële nadeel dat ze ondervinden, wordt afgewenteld op klanten zonder zonnepanelen.

"Zonnepanelen moeten blijven lonen", vindt Tweede Kamerlid Silvio Erkens van regeringspartij VVD. Tegelijkertijd wil hij dat het op de energierekening "eenvoudig en duidelijk" wordt om te zien wat zonnepanelen opleveren. Daarom pleit hij voor afschaffing van terugleverkosten en andere heffingen.

Kamerlid Sandra Beckerman van oppositiepartij SP zou het "ontzettend kortzichtig" vinden om zonnepanelen op het dak onaantrekkelijk te maken. "Stop de stapeling van kosten voor mensen die panelen hebben of willen en schaf de terugleverboetes af."

LEES OOK: Terugverdientijd van zonnepanelen: 5 scenario’s als de salderingsregeling wegvalt