- Het eerste loonstrookje van het nieuwe jaar komt er weer aan: de meeste werknemers krijgen dat tussen 20 en 24 januari binnen.
- Veel werknemers krijgen dit jaar via cao-regelingen een loonsverhoging. Maar hoe pakt dat netto uit?
- Om een loonstrookje goed te kunnen lezen, moet je weten wat diverse begrippen betekenen. Business Insider Nederland behandelt het belangrijkste jargon van je loonstrookje.
- Lees ook: Loonstrookje in 2025: netto houd je meer over vanaf bruto maandsalaris van €2.160
Een hoger brutoloon is leuk, maar werknemers kijken op hun loonstrookje vooral naar het nettoloon. Daarbij verdient het eerste loonstrookje van het nieuwe jaar altijd extra aandacht. Voor veel werknemers komt dat er vanaf 20 januari aan.
Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de cao-lonen in 2025 gemiddeld met 4,3 procent zullen stijgen. Daarbij zijn er uiteraard verschillen tussen bedrijven en sectoren.
Uit berekeningen van salarisverwerker ADP over het verschil tussen het bruto- en nettoloon in 2025 en 2024, blijkt dat als je alleen naar de fiscale verschillen kijkt, er voor veel werknemers netto een plus van 30 euro tot 55 euro per maand uitkomt. Alleen de groep werkenden die tussen de 1.000 euro en 2.000 euro per maand bruto verdient, gaat er door de fiscale maatregelen op achteruit. Vaak zijn dit parttimers of jongeren met een bijbaantje.
Neem je loonstijgingen mee, dan valt het nettoloon uiteraard hoger uit. Business Insider Nederland liet eerder zien dat je, bij een bruto loonstijging van 4 procent en een brutosalaris tussen de 40.000 euro en 100.000 euro, er per maand zo’n 100 euro tot ruim 200 euro netto op vooruit kunt gaan.
Een extra factor die kan meespelen zijn wijzigingen bij de pensioenpremies die werknemers betalen. ADP heeft voor een aantal grote sectoren - zoals de overheid, bouw en zorg - uitgerekend hoe groot de invloed daarvan is op het nettoloon van werknemers in deze sectoren. Ook hier gaat het vaak om tientjeswerk.
Het loonstrookje: van bruto naar nettoloon
Iedereen begrijpt wat het nettosalaris betekent. Dat is het bedrag dat op je bankrekening wordt gestort. Maar hoe zit het met de rest van het loonstrookje? Dat is vaak een onbegrijpelijke brij van cijfers en lastig te doorgronden begrippen en afkortingen.
Business Insider Nederland laat op basis van een fictief loonstrookje dat Loon.nl de site heeft staan, zien wat je moet weten over je salarisgegevens.
Het loonstrookje hieronder bestaat in hoofdzaak uit drie delen. Per onderdeel kijken we naar enkele sleutelbegrippen. Let wel: de opmaak van loonstrookjes kan per salarisverwerker verschillen, maar de belangrijkste begrippen zijn overal hetzelfde.
Deel 1: Algemene gegevens
In dit deel staan personalia met onder meer je naam, adresgegevens en bijvoorbeeld het loonheffingsnummer van de werkgever dat bekend is bij de Belastingdienst.
Verder geeft het aantal standaarduren van de werkgever (tussen de 36 uur en 40 uur per week) aan wat gezien wordt als een voltijdfunctie.
Deel 2: Specificaties en toelichting
Bij de werknemersgegevens en verdere toelichting wordt doorgaans en waslijst aan begrippen vermeldt. We halen er hier een paar uit.
Zaken als de geboortedatum van de werknemer en datum in dienst spreken redelijk voor zich. Je kunt hier ook terugvinden of het gaat om een contract voor onbepaalde tijd of een tijdelijk contract.
Van belang is verder dat op het loonstrookje wordt bijgehouden hoeveel vakantiegeld je per maand opbouwt. Op jaarbasis gaat het standaard om 8 procent van het brutoloon, waarbij het vakantiegeld vaak één keer per jaar in mei wordt uitbetaald.
Verder kun je hier vinden hoe hoog de arbeidskorting is. Dit is een bedrag dat in mindering kan worden gebracht op de te betalen inkomstenbelasting en dat alvast via het loonstrookje wordt meegenomen. Je mag de arbeidskorting maar bij één werkgever laten verrekenen.
Vermeld staat ook het zogenoemde heffingsloon. Dit is een apart loonbegrip dat afwijkt van het brutoloon en dat van belang is voor de werknemersverzekeringen en het loon dat als basis dienst voor de heffing van de inkomstenbelasting. Het heffingsloon bestaat uit het brutoloon, verminderd met de pensioenpremies van de werknemer, de premies voor de WIA-verzekering, en vermeerderd met het loon in natura en de eventuele bijtelling voor de auto van de zaak.
Deel 3: van Bruto naar Netto
We komen nu bij het deel van het loonstrookje dat laat zien hoe je van het brutoloon naar het nettoloon komt. Daarvan hoef je niet alles te begrijpen, maar een aantal dingen zijn wel handig om te weten.
Bovenaan staat het loon met een mogelijk een specificatie voor de maand: dit is het bruto salaris. Daar kan nog een bijzondere beloning bijkomen, zoals een bonus, of een extra betaling voor overwerk.
Vervolgens gaan daar een aantal dingen vanaf. Om te beginnen is er de loonheffing inclusief de loonheffingskorting. De loonheffing is gebaseerd op een combinatie van loonbelasting en de premies die je afdraagt voor de volksverzekeringen zoals de AOW. De loonheffingskorting omvat de eerder genoemde arbeidskorting. Apart vermeld kan staan de loonheffing bijzonder tarief, omdat dit dus geldt over de eerder vermelde bijzondere beloning met een apart belastingtarief.
Diverse premies zoals de werknemerspremie voor een pensioenfonds, de arbeidsongeschiktheidsregelingen (WIA en WGA) worden afgetrokken van het bruto loon.
Aan de andere kant kan de werkgever bijvoorbeeld een onbelaste reiskostenvergoeding geven voor woon-werkverkeer, die bij je loon wordt opgeteld.
Helemaal onderaan zie je het bedrag dat op je bankrekening wordt gestort, ofwel het nettoloon. In dit geval gaat het om 1.865,44 euro.