- Israëliërs hebben de afgelopen dagen massaal dekking gezocht in schuilkelders, toen duizenden raketten van de Palestijnse Hamas-beweging werden afgevuurd.
- Anders dan in Gaza beschikken veel woningen in Israël over een eigen saferoom.
- Insider nam een kijkje in een aantal schuilkelders. Zó zien ze er van binnen uit.
- Lees ook: Dit zijn de 3 belangrijkste redenen dat het Westen zich vrijwel altijd achter Israël schaart in het langslepende conflict met de Palestijnen.
Sinds de jaren negentig worden nieuwe gebouwen in Israël standaard uitgerust met een saferoom, een ruimte die bescherming moet bieden tegen bommen en raketaanvallen. Die saferooms hebben de afgelopen dagen hun waarde bewezen, toen de Palestijnse Hamas-beweging duizenden raketten op Israël afvuurde.
Als het luchtalarm afgaat, heb je zestig seconden om beschutting te zoeken. Gelukkig hoeven veel inwoners van Israël niet ver te lopen. Veel huizen beschikken over een eigen saferoom.
Insider nam een kijkje in een aantal saferooms. Sommige schuilkelders zijn ingericht als een woon- of slaapkamer, terwijl andere zeer sober zijn ingericht. Ze hebben vaak stalen toegangsdeuren met versterkte sloten en dikke muren van beton. Mocht er een raam in zitten, dan is dat gemaakt van onbreekbaar glas.
Op de onderstaande foto, die zondag is gemaakt in Jeruzalem, zie je zo’n schuilkelder. Veel meubelen staan er niet in; slechts een paar stoelen. Maar er staat wel een koelkast om voedsel en drinken in te bewaren.
Foto: Chen Junqing/Xinhua via Getty Images
De schuilkelder in de foto hieronder beschikt zelfs over bedden en een kastje, en aan de muur hangen schilderijen. Toch is het volgens Reut Aisenberg, inwoner van Tel Aviv, niet de bedoeling om hier langere tijd te verblijven.
"De ruimtes zijn bedoeld als bescherming tegen raketten, niet om er dagenlang in te verblijven. Er is bijvoorbeeld geen wc en ook geen stromend water."
Foto: ACK GUEZ/AFP via Getty Images
Er zijn ook saferooms waar alleen het hoognodige is. In de schuilkelder hieronder staan alleen stoelen. Deze foto is zaterdag genomen, in Tel Aviv. Israëliërs brachten niet alleen hun kinderen in veiligheid, maar ook hun honden.
Foto: Amir Levy/Getty Images
Het Israëlische leger adviseert inwoners van het land om in elk geval tien minuten na het einde van het luchtalarm in hun schuilkelders te blijven zitten, om er zeker van te zijn dat de raketaanval echt voorbij is. Mensen kunnen ook gebruik maken van apps die met behulp van de GPS op hun telefoon waarschuwen voor lokale raketaanvallen.
Als de sirenes loeien, is het de bedoeling om zo snel mogelijk naar de saferoom te vluchten, vertelt Aisenbergs plaatsgenoot Sacha Roytman Dratwa, directeur van de Combat Antisemitism Movement, een wereldwijde organisatie tegen antisemitisme. "Eenmaal binnen blijf je zo laag mogelijk bij de grond en houd je je stil, om te horen hoe dichtbij de gevechten zijn."
Het meest ingewikkeld vindt hij het om aan kinderen te vertellen wat er gebeurt. "Je moet uitleggen dat er een vijand is, maar je wil geen vijandigheid creëren, omdat je voor hen een betere toekomst wil opbouwen."
Een saferoom biedt geen garantie dat je niets kan overkomen bij een raketaanval
Dat een huis over een saferoom beschikt, is geen garantie dat jou niets kan overkomen. Er kan worden ingebroken en als je niet snel genoeg naar binnen kan komen, loop je uiteraard nog steeds een risico om een raketaanval niet te overleven.
De onderstaande foto is enkele maanden voor de aanval van Hamas gemaakt in een moshav (een coöperatieve landbouwnederzetting, vergelijkbaar met een kibboets) in Shear Yashuv, een plaats in het noorden van Israël, vlakbij de grens met Libanon. In deze gezamenlijke schuilkelder liggen noodvoorraden en kinderspeelgoed opgeslagen.
Foto: JALAA MAREY / AFP via Getty Images
Inwoners van Israël realiseren zich dat het luchtalarm elk moment af kan gaan en dat ze binnen een minuut beschutting moeten zoeken. Dat plaatst hen voor een dilemma als ze de deur uit moeten.
"Vandaag moest ik met mijn dochter naar de dokter", vertelt Aisenberg tegen Insider. "De vraag is dan: pak ik de auto, waardoor ik er in vijf minuten ben, of ga ik lopen? De auto is sneller, maar als het luchtalarm afgaat terwijl ik achter het stuur zit, moet ik eerst mijn auto parkeren en daarna naar een veilige plek rennen. Dat kost me minimaal dertig seconden en daarmee gaat kostbare tijd verloren. Loop ik naar het ziekenhuis, dan ben ik langer op straat, maar kan ik wel meteen mijn baby oppakken en naar een openbare schuilkelder rennen."
Dit zijn rekensommen waar Israëliërs elke dag mee te maken hebben.
Inwoners van de Gazastrook maken heel andere berekeningen: in tegenstelling hun buren kunnen zij zich nauwelijks beschermen tegen de Israëlische tegenaanvallen.
Inwoners van Gaza moeten schuilen in VN-scholen
“Mensen in Gaza hebben geen saferooms of schuilplaatsen,” zegt Tahani Mustafa, Palestina-deskundige bij International Crisis Group, een internationale denktank. "De enige plaatsen waar ze kunnen schuilen zijn de scholen van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen. Hier hebben momenteel 200.000 burgers onderdak gevonden."
De hevige tegenaanvallen van Israël op Hamas hebben complete gebouwen in de Gazastrook met de grond gelijk gemaakt. Burgers, die geen bescherming genieten, beschrijven hoe ze samen met duizenden andere Palestijnen hun woning hebben moeten ontvluchten, terwijl ze geen idee hebben wat er gaat gebeuren en hoe ze aan voedsel of water moeten komen.
“Ik heb anderhalf jaar in de Gazastrook gewoond. Het is de meest dichtstbevolkte plek op aarde. Er zijn daar geen schuilkelders. Je kunt nergens heen bij bombardementen", vertelt Diana Buttu, een Palestijns-Canadese advocaat. "Israël heeft moskeeën, ziekenhuizen, universiteiten en scholen gebombardeerd, inclusief gebouwen van de VN. Maar nog erger is dat de import materialen die nodig zijn om saferooms te bouwen, door Israël verboden is. Kortom, mensen zitten in een hoekje te wachten tot er een bom op hun hoofd valt."
Vanuit het ministerie van Gezondheid in Gaza werd woensdag gemeld dat er inmiddels meer dan 1.000 Palestijnen zijn gedood door Israëlische luchtaanvallen. Israël meldde meer dan 1.200 doden door aanvallen van Hamas.