- Freelance redacteur Wendy Watta van Insider is op meer dan 100 safari’s geweest.
- Daardoor weet ze nu alle ins en outs. Zo moet je altijd vroeg opstaan en kun je geld besparen door tussen maart en mei Afrika te ontdekken.
- Watta deelt de 11 grootste fouten die toeristen maken op safari.
- Lees ook: 6 tips voor het scoren van een voordelig vliegticket – dit is het beste moment om te boeken
Freelance redacteur Wendy Watta van Insider is op meer dan 100 safari’s geweest en is nog altijd onder de indruk van de grootte van olifanten, de snelheid van luipaarden en het sociale leven van leeuwen.
Maar ze ziet toeristen ook vaak dingen doen waardoor ze minder kunnen genieten van hun ervaring of zelfs hun leven in gevaar brengen. Zo stappen mensen soms uit hun auto om dichterbij wilde dieren te komen, willen ze niet vroeg opstaan of besteden ze geen aandacht aan vogels.
Watta zet de 11 grootste fouten die toeristen maken op safari op een rij. Bekijk de slideshow!
Dit zijn de 11 grootste fouten die toeristen maken op safari, volgens een ervaren reisjournalist
Dit zijn de 11 grootste fouten die toeristen maken op safari, volgens een ervaren reisjournalist
-
Ik ben een reisjournalist en vlogger uit Kenia. Ik ben al op meer dan 100 safari's geweest in Afrika.
Ik woon in de Keniaanse hoofdstad Nairobi en werk daar als reisjournalist en vlogger. In de afgelopen tien jaar heb ik meer dan 15 Afrikaanse landen bezocht.
Als ik op reis ben, ga ik vaak op safari. Ik deel de jeep dan met andere toeristen, van Amerikanen tot Europeanen.
Dit zijn de grootste fouten die mensen maken op safari, en mijn tips voor hoe het anders kan.
Wendy Watta
-
Ik zie heel vaak toeristen die teleurgesteld zijn als ze niet direct wilde dieren zien.
Ik heb de meeste wildparken in Kenia wel bezocht, zoals Amboseli, Samburu, Shaba, Tsavo East & West, Meru en Lake Nakuru National Parks.
Ik vind de katachtige roofdieren altijd heel indrukwekkend om te zien, zoals leeuwinnen die een zebra opjagen op de vlaktes of een luipaard die met zijn prooi in een boom klimt.
Tijdens een safari zag ik onlangs twee maanden oude leeuwenwelpen, die nog te jong waren om vlees te eten, bloed opzuigen van een gazelle die hun moeder de struiken had ingesleept. Maar dat gebeurde pas helemaal aan het eind van een drie uur durende rondrit.
Als ik een auto deel met andere toeristen, zie ik hen vaak ongeduldig worden als ze een paar uur niet dit soort taferelen zien. Dit komt vooral voor bij mensen die voor de eerste keer op safari gaan.
Het is begrijpelijk, want je komt naar Afrika om de safari van je leven te beleven en je wilt alles zien en fotograferen. Maar soms is een luipaard nou eenmaal niet te spotten.
Ik denk dat je een betere tijd hebt als je kunt relaxen en genieten van het moment.
Wendy Watta
-
Toeristen maken lang niet altijd duidelijk aan hun gids wat ze hopen te zien.
Laat het weten als er écht een dier is dat je wilt zien.
Gidsen kunnen hun ervaring en kennis van het landschap inzetten om naar gebieden toe te rijden waar de kans groter is om jouw favoriete dier te zien.
Je moet ook meerdere ritten plannen. Als je op een trip van twee of drie dagen gaat, raad ik aan om elke dag zowel ’s ochtends als ’s avonds een rit te maken. Zo vergroot je je kansen.
Wendy Watta
-
Een van de grootste fouten die toeristen maken, is denken dat ze uit de auto kunnen stappen om foto's te maken van wilde dieren. Je zet daarmee je leven op het spel.
Tijdens safari’s heb ik toeristen in andere auto’s gezien die uitstappen om dichterbij wilde dieren te kunnen komen, terwijl dat volgens de regels van de parken expliciet verboden is.
Je moet altijd in de auto blijven. Als je er om wat voor een reden dan ook toch uit moet, laat het dan weten aan je gids. Die kent de omgeving en weet wanneer het veilig is.
In Nairobi vind ik het geweldig om tijd door te brengen met baby-olifantjes in de Sheldrick Wildlife Trust en te zien hoe ze baden in de modder. Ook kun je giraffen voeren in het Giraffe Center. En in het Mosi-Oa-Tunya National Park in Zambia kunnen bezoekers samen met rangers te voet op zoek naar met uitsterven bedreigde witte neushoorns en ze van dichtbij bekijken.
Wendy Watta
-
Ik ontmoet vaak toeristen die in het hoogseizoen naar de populaire parken gaan en vervolgens klagen hoe druk het is.
Een paar van de meest bekende parken in Afrika zijn Serengeti National Park in Tanzania, Maasai Mara Game Reserve in Kenia en Kruger National Park in Zuid-Afrika. En ik begrijp waarom ze zo populair zijn, want ze hebben geweldige landschappen vol met wilde dieren.
Volgens Safari Outfitter & Beyond loopt het hoogseizoen voor safari’s in Kenia van juni tot oktober, als de weinige begroeiing en het gebrek aan water wilde dieren dwingen naar waterbronnen te gaan waar ze makkelijker te spotten zijn. Maar juist daarom vind ik het in die periode altijd veel te druk en wordt de ervaring juist minder.
Ik merk vaak dat gidsen elkaar op de hoogte stellen als ze op een bijzonder tafereel stuiten en er snel 20 auto’s zijn als er een groep cheeta’s is gespot. Ook zie ik dat de parken erg druk worden tijdens het jaarlijkse trekseizoen van wildebeesten. De lodges zijn dan helemaal volgeboekt.
Als je van rust houdt, kies dan een minder populair park of overweeg een bezoek tijdens een andere periode.
Wendy Watta
-
Veel toeristen denken dat het altijd heet is in Afrika en nemen geen warme kleren mee.
Veel toeristen die naar Afrika gaan denken dat het er altijd erg heet is, maar dat is lang niet altijd het geval. Ik heb in meerdere parken koude nachten meegemaakt, zelfs buiten het regenseizoen om.
Volgens de site van Masai Mara kunnen de temperaturen in het park variëren van 11 tot 27 graden Celsius.
Ik raad mensen aan warme kleren mee te nemen, zodat je laagjes over elkaar aan kan trekken. Denk aan jassen, sjaals en zelfs handschoenen. Bovendien zijn de meeste safarivoertuigen open aan de zijkant en kan het ook overdag behoorlijk koud zijn tijdens het rijden.
Wendy Watta
-
Mensen willen vaak niet vroeg opstaan voor een rondrit.
Gidsen hebben me uitgelegd dat de koelere uurtjes van de dag de beste momenten zijn voor een rondrit, dus rond zonsopgang en zonsondergang. Dat komt omdat dieren de temperatuur dan aangenamer vinden; midden op de dag zoeken ze meestal de schaduw op.
Ik kies vaak voor ochtendritten waar ik om 04.30 uur voor moet opstaan. Dat is vroeg, maar zo vergroot ik wel m’n kansen om mooie dieren te spotten.
Ik heb ook later op de dag wel wilde dieren gezien. Maar als ik rond het middaguur op bijvoorbeeld een groep leeuwen stuit, slapen ze meestal.
Bespreek met je gids hoe je het beste de dag kan indelen. Als je vroeg op kan staan, zal je zien hoe mooi de zonsopgang is boven de Afrikaanse wildernis. Waarom zou je dat willen missen?
Wendy Watta
-
Toeristen hebben vaak geen oog voor vogels.
Het heeft bij mij zo’n 30 safari’s geduurd voordat ik ook op vogels ging letten.
Ik was eerst onverschillig, maar raak nu heel enthousiast als ik een Marshall-adelaar de vleugels breed uit zie spreiden in de top van een boom in Shaba National Reserve in Kenia of een groep gieren het karkas van een zebra zie stelen van een hyena.
Ik denk dat veel toeristen dezelfde fout maken, omdat ze al hun aandacht richten op de grotere dieren.
Wendy Watta
-
Veel toeristen denken dat je alleen met een jeep op safari kan.
Met meer dan 100 safari’s achter de rug begin ik wel een beetje genoeg te krijgen van elke keer rondrijden in een jeep.
Daarom heb ik onlangs besloten om de zaken wat anders aan te pakken. Ik heb nu meerdere keren in een luchtballon gevlogen. Zo heb ik olifanten gespot in Amboseli National Park met de besneeuwde top van de Kilimanjaro op de achtergrond. Ook zag ik op een regenachtige ochtend in Borana Conservancy zwarte neushoorns in de modder.
Ik heb ook safari’s gedaan op de rug van een kameel, per boot en wandelend bij zonsondergang. Ik beveel iedereen sterk aan dat ook te doen, om verschillende perspectieven te ervaren.
Wendy Watta
-
Hou alsjeblieft op met het meenemen van plastic zakjes en flesjes naar de parken.
Landen als Kenia en Rwanda hebben plastic voor eenmalig gebruik verboden in parken, bossen en stranden. Het gaat dan om bijvoorbeeld waterflesjes, rietjes, wegwerpbekertjes en -bestek.
Vaak mag je zelfs niet eens plastic tassen meenemen op vliegvelden. Je kan daar in theorie zelfs een gevangenisstraf van 1 tot 4 jaar voor krijgen, of een boete van zo’n 15.000 euro.
En hoewel ik nog niet gehoord heb dat toeristen boetes hebben gekregen, zie ik ze wel proberen plastic items mee te nemen de parken in. Die worden vrijwel altijd in beslag genomen. Respecteer het land en de toekomstige generaties en laat deze spullen thuis.
Wendy Watta
-
Gasten in lodges houden soms geen rekening met elkaar en zetten hun muziek veel te hard.
Ik heb gemerkt dat veel kamers in lodges heel dicht naast elkaar liggen.
Een aantal keer kon ik slecht slapen omdat de gasten naast me harde muziek draaiden. Ik kan een goede playlist echt wel waarderen, maar zou willen dat toeristen meer rekening houden met andere gasten. Ik zoek de wildernis juist op om te kunnen genieten van de rust en even los te komen van het drukke stadsleven. Geconfronteerd worden met harde muziek helpt daar niet bij.
Wendy Watta
-
Toeristen profiteren te weinig van de goedkope prijzen in het laagseizoen.
In het laagseizoen tussen maart en mei regent het vaak hard, zijn de wegen modderig en wordt de begroeiing dichter.
Dat trekt minder toeristen en daarom verlagen lodges vaak hun tarieven. Ik heb gemerkt dat je in die periode een hoop geld kan besparen ten opzichte van het hoogseizoen.
Dus als je niet te veel geld uit wil geven en het niet erg vindt om af en toe nat te worden, kan je prima in die maanden komen. Ik heb zelf gezien dat er nog genoeg wilde dieren te spotten zijn. Het is ook een unieke periode omdat de begroeiing fris en groen is. Daarnaast zijn er in deze maanden veel vogels te zien en worden er nieuwe jongen geboren.
Wendy Watta