- Een Brits onderzoeksschip filmde A23a, ’s werelds grootste ijsberg, die is losgebroken van de Antarctische ijsplaat en zich nu op hoge snelheid verplaatst.
- De ijsberg drijft mogelijk in de richting van drukke scheepvaartroutes in de buurt van Zuid-Afrika.
- Het zou voor flinke problemen en disrupties in de scheepvaart kunnen zorgen.
- Lees ook: Nederland krijgt meer last van klimaatverandering dan gedacht: zeespiegel kan deze eeuw tot 2,5 meter stijgen, voorspelt KNMI
Voor het eerst sinds 35 jaar beweegt ’s werelds grootste ijsberg weer. A23a, zoals de berg genoemd is, verplaatst zich met een vaart van ongeveer 20 kilometer per uur noordelijk. Hiervoor heeft hij decennia vastgelegen in Antarctica.
Het afbreken van de ijsberg was volgens onderzoekers een natuurlijk fenomeen in 1986. Maar nu wordt toch gesteld dat het risico dat de bewegende kolos vertegenwoordigt, als een gevolg van het veranderende klimaat en de daarbij stijgende zeespiegel gezien kan worden.
Bekijk hieronder de video met meer details over de grootste ijsberg ter wereld:
A23a meet meer dan 4.000 vierkante kilometer, wat vergelijkbaar is aan drie keer de omvang van de stad New York.
De gigantische ijsberg zou naar verluidt meer dan 1.000 miljard ton wegen en dobbert nu rustig richting de kust van Zuid-Afrika. Een belangrijk punt voor veel commercieel scheepsverkeer.
Grootste ijsberg ter wereld is waarschuwing voor klimaatverandering
Wetenschappers maken zich niet alleen druk om de impact die de ijsberg mogelijk kan hebben op de vaarroutes, maar ook om wat het betekent voor het klimaat. Het afbreken van A23a "is een een fysieke herinnering dat wat er in de polen gebeurt, daar niet blijft", zei Gail Whiteman, professor duurzaamheid aan de Universiteit van Exeter, tegen CNBC.
"Antarctica werd vroeger gezien als een slapende reus, er gebeurde niets. Het was gewoon groot en echt koud - dat is mijn niet-wetenschappelijke manier om het te zeggen. En nu is het duidelijk op basis van het zee-ijs dat het eigenlijk aan het destabiliseren is."
Het ijs op Antarctica groeit inmiddels minder sterk aan in de koudere maanden. Wetenschappers berekenden dat de Antarctisch ijszee in omvang voor het eerst sinds 1979 kleiner is dan 17 miljoen vierkante kilometer.