Premier Mark Rutte wil een politiemacht onder de vlag van de Verenigde Naties naar het rampgebied in Oekraïne sturen. Hij zou dat hebben gezegd in een gesprek met de Oekraïense president Petro Porosjenko.
Dat zo meldden de Oekraïense media woensdagochtend op basis van een verklaring van de presidentiële persdienst. De Rijksvoorlichtingsdienst ontkent noch bevestigt het bericht.
De politiemacht moet bestaan uit landen die bij de ramp de meeste mensen hebben verloren. Dat betekent dat behalve Nederland ook onder meer Australië daar aan deel zou nemen.
Rampgebied beveiligen
De agenten zouden het rampgebied moeten beveiligen om op deze manier een onafhankelijk internationaal onderzoek naar de oorzaak van de ramp mogelijk te maken.
De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigt noch ontkent het verhaal. “Nederland voert, zoals gisteren ook gemeld, overleg met tal van partners om de slachtoffers allemaal terug te brengen en de onderste steen boven te krijgen. De gesprekken gaan onder meer over de spoedige en veilige implementatie van VN-Veiligheidsraad-resolutie 2166. Hierbij wordt gewerkt aan diverse opties om die doelstellingen te verwezenlijken”, aldus de RVD.
Ook Australië kijkt naar beveiliging rampplek
Ook Australië zou naar de mogelijkheden kijken om de rampplek te beveiligen. Volgens premier Abbott is het verzamelen van de stoffelijke resten tot nog toe "behoorlijk onprofessioneel'' gegaan. "We zijn het aan de families verschuldigd om onze uiterste best te doen de lichamen te bergen'', zei hij woensdag.
De premier heeft volgens de Australische zender ABC met diverse wereldleiders gesproken over het beveiligen van de rampplek en over de bescherming van de onderzoekers. "Er is sterke steun voor de beveiliging van de rampplek omdat het ook duidelijk het hart van de resolutie van de VN-Veiligheidsraad vormt'', aldus Abbott.
Hij heeft in eigen land al gesproken met experts over mogelijkheden de uitvoering van de resolutie te ondersteunen. Bij de ramp met vlucht MH17 kwamen 27 Australiërs om het leven.
Toegang tot rampgebied moeilijk
De wrakstukken van het toestel van Malaysia Airlines liggen verspreid over een gebied van 35 vierkante kilometer. Zeer waarschijnlijk liggen er ook nog stoffelijke resten van slachtoffers. Het rampgebied wordt niet bewaakt en iedereen kan er spullen weghalen. Eerder is al melding gemaakt dat mensen spullen hebben meegenomen.
Het was voor waarnemers van de Organisatie van Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) kort na de ramp moeilijk om toegang te krijgen tot de streek. Separatisten werkten ze tegen en later kregen de waarnemers slechts beperkt toegang. Pas maandag lukte het Nederlandse forensische experts op de rampplek te komen.
Eerste vliegtuig met lichamen onderweg
Ondertussen is het eerste vliegtuig met lichamen van slachtoffers van de vliegtuigcrash vertrokken naar Nederland. Het militaire vliegtuig steeg op iets voor elf uur woensdagochtend van het internationale vliegveld van Charkov.
De toestellen met in totaal de eerste 40 lijkkisten worden later woensdag rond 16.00 uur verwacht op het vliegveld Eindhoven.
De stoffelijke resten worden gefaseerd teruggehaald uit Oekraïne. Daarna gaan de lichamen voor identificatie naar de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum.
Bij de ramp met het toestel van Malaysia Airlines kwamen bijna 300 mensen om .
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl