Op die manier wil het kabinet meer begrotingsdiscipline afdwingen. Premier Mark Rutte heeft dat woensdag gezegd. Hij heeft ook een brief aan de Tweede Kamer gestuurd waarin het kabinet zijn visie geeft hoe het in de toekomst verder moet in de eurozone.
De nieuwe commissaris binnen de Europese Commissie moet volgens Rutte vergelijkbaar kunnen optreden als de Eurocommissaris van mededinging en maatregelen nemen, als landen zich niet houden aan de afspraken.
Bindend
Landen die hun begrotingstekort te ver laten oplopen, zou wat Nederland betreft ,,bindend” opgelegd moeten worden dat ze maatregelen moeten nemen om hun overheidsfinanciën weer op orde te brengen. Zij kunnen de belastinginkomsten verhogen of de uitgaven verlagen. Het kabinet is ook voor strengere sancties bij het verkrijgen van subsidies en bij de bijdrage aan de Europese begroting.
Volgens Rutte is Europa nu druk met ,,het blussen van branden”, maar moeten de nieuwe voorstellen nieuwe crises zoals in Griekenland voorkomen. Gebleken is volgens hem dat de landen in de eurozone de begrotingsregels de afgelopen jaren ,,op onverantwoorde wijze” hebben overtreden, zonder dat iemand daar iets tegen kon doen. ,,Wil de eurozone in zijn huidige vorm toekomst hebben als stabiele muntunie die de interne markt en onze welvaart kan schragen, is een radicale breuk nodig met de hardnekkige gewoonte om de hand te lichten met afspraken die gemaakt zijn om stabiliteit te waarborgen”, schrijft Rutte.
Vertrouwen
Landen hebben uiteindelijk altijd de vrijheid uit de eurozone te stappen. Voor Rutte staat daartegenover dat landen die lid van de eurozone willen blijven, zich aan de afspraken moeten houden.
Het handhaven van de regels moet ook weer vertrouwen geven aan de financiële markten. Het kabinet houdt er rekening mee dat er in Europa veel weerstand is tegen de Nederlandse voorstellen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl